Verenluovuttajia kaivataan lisää, yleisimmistäkin ryhmistä on nyt pulaa – Sastamalassa seuraava päivä syyskuun alussa

Koko maassa kesä-heinäkuussa verta luovutti 29 000 ihmistä. Punaisen Ristin veripalvelun mukaan varsinaisesta tavoitteesta jäätiin noin kahdellatuhannella luovuttajalla.

Sastamalassa voi luovuttaa verta seuraavan kerran syyskuussa.

25.8. 11:00

Verenluovuttajia on käynyt elokuussa Pirkanmaalla tavoiteltua vähemmän. Tampereen veripalvelutoimiston aluepäällikkö Päivi Metsola kertoo, että Tampereella tavoitteisiin päästiin heinäkuussa melko hyvin, mutta elokuussa tilanne on ollut heikompi.

”Meidän tavoitteemme on tällä hetkellä 275 luovuttajaa viikossa. Olemme jääneet siitä 30-40 luovuttajalla viikoittain. Se tarkoittaa vajaata kymmentä luovuttajaa päivässä”, Metsola kertoo.

Päivien välillä saattaa olla suuriakin vaihteluita. Päivätasolla tavoitellaan noin 55 luovuttajaa.

Veripalvelun Tampereen yksikkö kiertää myös ympäri Pirkanmaata ja vähän laajemminkin noin kolmesta neljään kertaa viikossa. Niiden osalta päivätavoite on yleensä 65-80 luovuttajaa.

”Siellä on ollut vähän sama tilanne, että päivissä on paljon vaihtelua ja ihan tavoitteisiin ei olla päästy myöskään.”

Sastamalassa seuraava verenluovutusajankohta on Vammalan seurakuntatalolla tiistaina 6. syyskuuta kello 13.30-18.

Mikä?

Veriryhmät

Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää, kun menee luovuttamaan verta. Veriryhmän saa saa selville verenluovutuksen yhteydessä.

Veriryhmiä on kahdeksan. Ne ovat A+, A-, O-, O+, AB+, AB-, B- ja B+.

Suomalaisten yleisimmät veriryhmät ovat A+ ja O+. Suomalaisia kuuluu vähiten ryhmään AB-.

Potilaalle annetaan ensisijaisesti hänen oman veriryhmänsä verta. Lisäksi hätäveri eli O- sopii kaikille.

Epäsopiva veri voi johtaa potilaan omien punasolujen rikkoutumiseen.

Verenluovutukseen suositellaan varaamaan aika etukäteen, mutta ilman varaustakin tilannetta on mahdollista voi tiedustella palvelupisteeltä.

Tällä hetkellä verta luovuttaa noin 3,5 prosenttia kaikista luovutusikäisistä suomalaisista. Koko maassa veripalvelun tavoitteena on saada noin 20 000 uutta luovuttajaa vuodessa. Tänä vuonna heitä on kertynyt reilut 10 000, joten tavoitteesta ollaan hieman jäljessä.

Miehiä luovuttamaan

Metsola kertoo, että nyt verenluovutukseen kaivataan erityisesti henkilöitä, joiden veriryhmä on A+, A- tai O-. Myös B- -ryhmän varastot ovat niukanlaiset.

Kaikki luovuttajat ovat kuitenkin erittäin toivottuja.

”Ei kannata ajatella niinkään, että minulla on niin tavallinen veriryhmä, että ei kannata tulla. Näitä yleisiä ryhmiä myös kuluu paljon.”

Metsola kertoo, että esimerkiksi A+ ja O- verenluovuttajia joudutaan melko usein myös kutsumaan luovutukseen. Tällä hetkellä erityisesti miesten osuutta luovuttajissa pyritään kasvattamaan, sillä he voivat luovuttaa naisia useammin. Miesten osuus kävijöistä on vuoden alkupuoliskolla ollut noin 45 %.

”Naisten osuus on lähes kaikissa ikäryhmissä enemmistö”, Metsola summaa.

”Nyt näyttää vähän siltä, että miestenkin osuus on ollut pikku hiljaa kasvamassa tämän vuoden aikana, mikä on ollut ilahduttavaa. ”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos