Tervakallion rantaan tulossa uusi venelaituri ja lisäpalveluja veneilijöille – Tämä ja kolme muuta saavat rahoitusta suunnitelmiinsa Sastamalassa

Leader-rahoitusta menee niin Karkkuun kuin paikallisille yrityksille, jos päättyvän rahoituskauden kiintiössä on vielä varoja jäljellä.

Rautavedelle Tervakallion rantaan suunnitellaan uutta venelaituria. Kuva on Tervakallion uimarannalta.

31.8. 9:42

Sastamalan Tervakallion veneilypalvelut paranevat ja Karkun kirjastoon syntyy kyläläisten olohuone leader-rahoituksen turvin, jos paikallisen kehittämisyhdistyksen Leader Joutsenten reitin rahoituspuollot saavat vahvistuksen Pirkanmaan ely-keskukselta.

Joutsenten reitin hallitus puolsi tiistai-illan kokouksessaan rahoitusta kolmelle sastamalalaishankkeelle sekä myönsi lisäksi avustusta yhdelle Sastamalaan sijoittuvalle Nuoriso-leader-hankkeelle.

Tervakalliolle venelaituri ja kahvilaterassi

Yksi Joutsenten reitin puoltamista hankerahoituksista parantaa Sastamalan veneilymahdollisuuksia. Hovikallio oy on suunnitellut Tervakallion leirintäalueen rantaan investointia, jossa yritys aikoo rakentaa ranta-alueelle venelaiturin ja tehdä sille turvallisen reitin Rautaveden veneväylältä. Kun suunnitelma toteutuu, alueen veneilyharrastus saa uuden palvelupisteen uimarantoineen, tilaussaunoineen, kahvilaterasseineen ja pienimuotoisine tankkauspalveluineen.

Joutsenten reitin hanketiedotteen mukaan Hovikallio oy tavoittelee investoinnilla viidenneksen kasvua liikevaihtoonsa, mikä loisi yritykseen myös kaksi uutta työpaikkaa nykyisten viiden lisäksi.

Karkun kirjaston yhteyteen oma kylätila

Karkussa paikallinen kyläyhdistys on tekemässä leader-rahoituksen avulla kirjastoon kyläläisten olohuonetta. Karkun Kyläntupa ry on visioinut kylätilasta paikkaa kohtaamisille, tekemiselle ja yhdessä olemiselle – esimerkiksi harrastamiselle, etätöille, taidenäyttelyille, kokouksille ja tapahtumille.

Tilan nimeksi on tulossa Kylätila Otava. Hankesuunnitelman mukaan tila varustetaan monikäyttöisin, helposti muuntuvin kalustein ja esimerkiksi elokuvat mahdollistavin digilaittein.

Hammassuojien tuotekehitykseen rahoitusta

Kolmas sastamalalaistoimija, jolle Joutsenten reitti puolsi rahoitusta, on paikkakunnalla toimiva Cedras oy. Yritys aikoo edistää leader-rahoituksella yksilöllisten hammassuojien tuotekehitysprosessia ja hankkia tuotteelle CE-merkinnän. CE-sertifiointi on edellytys tuotemyynnin aloittamiselle Suomessa ja ulkomailla.

Cedrasin tuotekehityshankkeen ja uuden tuoteperheen tavoitteena on nostaa yrityksen liikevaihtoa 50 prosenttia, mikä mahdollistaisi myös kahden uuden työpaikan syntymisen neljä henkeä työllistävään yritykseen.

Paikalliselle elokuvatuotannolle jatkoa

Nuoriso-leader-rahoituksesta tukea saa yksi sastamalalaishanke. Ajattomat Filmit -nuorisoryhmä saa hanketuella uuden kameran seuraavaa elokuvatuotantoa ”Kylmä takaa-ajo” varten. Ryhmä on aikaisemmin toteuttanut Mouhijärven vuoden 1981 postiryöstöstä kertovan elokuvan.

Uudet hankehaut avautumassa keväällä

Joutsenten reitti puolsi tiistaina rahoitusta kaikkiaan seitsemälle alueensa hankkeelle. Niiden yhteenlasketut kustannukset ovat 128 000 euroa. Julkisen tuen osuus kustannuksista on 48 prosenttia.

Rahoitukset myönnettiin sillä ehdolla, että Pirkanmaan ely-keskuksen Joutsenten reitti -kiintiössä on vielä varoja jäljellä. Leader-rahoituskausi on vaihtumassa, minkä takia tilanne elää koko ajan. Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne kertoo, että ely-keskuksessa on aiemmin puollettuja hakemuksia käsittelyjonossa. Syksyn edetessä selviää, voiko Joutsenten reitti tehdä vielä muutaman hankepuollon hallituksen seuraavassa kokouksessa, joka on 18. lokakuuta.

Nykyinen leader-rahoituskausi päättyy tänä vuonna. Kausi alkoi vuonna 2014, ja kaikkiaan Joutsenten reitin alueella on tänä aikana rahoitusta saanut 323 hanketta. Rinne arvioi, että uuden rahoituskauden hankehaut avautuvat näillä näkymin keväällä 2023.

Rahoituskauden katkoksesta huolimatta Nuoriso-leader-hankkeiden haku jatkuu. Hakemusten jättämisen seuraava takaraja on perjantai 7. lokakuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos