Sastamalassa saa kaataa poikkeusluvalla yhden ilveksen – Riistakeskus: havainnoista tärkeä ilmoittaa petoyhdyshenkilöille

Ilveksen kaatolupien määrä on nyt pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna.

Sastamalassa on riistakeskuksen mukaan vakaa ilveskanta. Jenna Ojala tallensi viime lokakuussa tämän kuvan Asemakadulla kohtaamastaan eläimestä, joka muistuttaa erehdyttävästi ilvestä.

31.10. 8:30

Sastamalassa voidaan metsästää joulukuussa alkavalla metsästyskaudella yksi ilves kannanhoidollisen poikkeusluvan perusteella.

Määrä on vähemmän kuin kahtena edellisvuonna, jolloin kannanhoidollisia poikkeuslupia on myönnetty kumpanakin kahdelle ilvekselle.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tänä vuonna kauttaaltaan aiempaa vähemmän kannanhoidollisia poikkeuslupia ilveksen kaatamiseksi. Alkavan metsästyskauden poikkeusluvat 178 ilvekselle on merkittävästi pienempi määrä kuin edellisvuonna, jolloin poikkeuslupia oli 320 ilvekselle.

Kannanhoidollisen metsästyksen saalis oli lopulta viime kaudelta 306 ilvestä.

Sastamalan kanta vakaa

Riistakeskus myönsi poikkeuslupia ilveksen metsästykseen alueille, joilla arvion perusteella on tiheä ilveskanta ja kannankehitys kasvavaa tai vakaata. Riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksen Satakunnan alueelta kertoo, että Sastamalassa ilveskanta luokitellaan vakaaksi.

Hän muistuttaa, että ilveshavainnoista on tärkeää ilmoittaa alueen petoyhdyshenkilöille. Yhteyshenkilöiden tiedot löytyvät osoitteesta riista.fi.

Satakunnassa 15 ilvekselle lupa

Satakunnan alueelle, johon Sastamalakin kuuluu, myönnettiin poikkeusluvat 15 ilvekselle, kun vastaava luku edellisvuonna oli 25.

Lupahakemusten käsittelyssä Riistakeskus arvioi tänä vuonna alueiden ilveskannan kokoa ja muun muassa pentueiden määrää. Poikkeuslupakynnys ei ylittynyt, jos alueelta oli kirjautunut Luonnonvarakeskuksen Luken tuottamaan pentuekarttaan vain yksi pentue-elinpiiri tai ei lainkaan. Kielteisiä päätöksiä tehtiin tämän johdoista merkittävästi aiempia vuosia enemmän.

Luke arvioi, että Suomessa elää ennen metsästyskauden alkua 2 150–2 405 yli vuoden ikäistä ilvestä. Arvion mukaan ilveskanta kasvoi hienoisesti edelliseen arvioon verrattuna. Viimeisimmän arvion mukaan Suomessa oli yli 400 Ilvespentuetta.

Metsästyskausi alkaa tänä vuonna 1. joulukuuta ja päättyy 28. helmikuuta 2023.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos