Sastamala investoi lähivuosina noin tuhannelle oppilaalle uudet tilat – talousarvioehdotus ei sisällä uimahallia

Mouhijärven yhteiskoulun jälkeen alkaa Sylvään Taitotalon, eli uusien liikunta- ja kädentaitotilojen, rakentaminen.

Sastamalan kaupungin taloussuunnitelmavuosille esitetyn Sylvään Taitotalon rakentamisen yhteydessä puretaan vanha liikuntahalli.

3.11. 10:03

Sastamala keskittää investointieuronsa seuraavina kolmena vuotena koulu- ja päiväkotipalveluihin. Uimahalli-investointia kaupunginjohtajan talousarvioesitys ei sisällä.

Torstaiaamuna julkistetun ensi vuoden talousarvioesityksen ja lähivuosien investointisuunnitelman mukaan ensi vuonna alkaa Mouhijärven yhteiskoulun rakentaminen. Sen jälkeen keväällä 2024 käynnistyy Sylvään koululle Taitotalon rakentaminen ja keväällä 2025 monipalvelukeskuksen, alakoulun ja päiväkodin, rakentaminen Pehulaan.

Tämän jälkeen Sastamala on suuntaamassa investointieuroja Kiikkaan, jonne on tarkoitus saneerata päiväkoti ja kirjasto Äetsän koululta tyhjeneviin tiloihin vuonna 2026.

”Tätä aikataulua määrittää se, että tiloina hyödynnetään Äetsän koulun uuden osan tiloja.”

Malmbergin mukaan tärkeää on investointien jaksotus. Hän korostaa, että kouluinvestoinneissa tehdään uutta, ei vain korjata vanhaa. Noin 1000 oppilasta saa suunnittelukaudella uudet tilat.

”Etenemme suunnitelmallisesti ja asia kerrallaan, jotta saamme parhaan lopputuloksen”, kaupunginjohtaja toteaa.

Hän muistuttaa, että tänä vuonna kaupunki rakensi jo Kiikoisten päiväkodin.

”Koko kaupungin läntisellä alueella on tämän jälkeen laitettu päiväkotiasiat kuntoon varsin lyhyellä aikataululla. Aika iso korjausvelka on hoidettu kuntoon ja tehty tilaa mahdollisille tuleville investoinneille.”

Kouluinvestoinneista tulevia tarpeita on jo ainakin Muistolan koululla ja lukiolla.

Investoinnit poikkeuksellisen suuret

Sastamalan isojen kouluhankkeiden arvioitu kustannus on tällä hetkellä noin 30 miljoonaa euroa. Summa tarkentuu, kun investointien lopulliset kustannukset selviävät.

Kaupungin investointitaso on joka tapauksessa alkavalla suunnittelukaudella huomattavasti normaalia korkeampi ja kokonaisuudessaan noin 20 miljoonaa enemmän kuin normaalitaso.

Koulujen ja päiväkotien lisäksi kaupunki jatkaa tänä syksynä käynnistynyttä Vammalan torin kunnostusta, johon on varattu 1,3 miljoonaa euroa. Investointivaroja tarvitaan myös Mouhijärven rinnakkaisväylän viimeisen vaiheen rakentamiseen ja Sykkeen teollisuusalueen ensimmäisen katuosuuden loppuun saattamisen.

Velkamäärä kasvaa noin 3000 euroon asukasta kohti

Poikkeuksellisen isot investoinnit lisäävät Sastamalan velanottoa, mutta kaupunginjohtaja Malmbergin mukaan kaupungin velkataso on edelleen hallittavissa.

Kaupunginjohtajan talousarvioesityksen mukaan velkamäärä lähtee kasvuun vuonna 2024 ja nousee yhteensä noin 12,4 miljoonaa euroa. Sastamalalaista kohden se tarkoittaa 3000 euroa/asukas.

Ensi vuoden talousarvioesitys on Sastamalassa kuitenkin tasapainoinen. Tulos on viisi miljoona euroa positiivinen. Ylijäämä johtuu siitä, että vuoden 2022 verotuloja tilitetään kunnalle vielä vuoden 2023 aikana.

Malmberg tähdentää, että tulevaisuuden ennakointi on hankalaa monista epävarmuustekijöistä johtuen. Maailmapoliittinen tilanne, korkojen nousu ja pelko talouden taantumasta vaikuttavat muun muassa verotuloihin. Myös hyvinvointialueen vaikutukset ovat vielä kysymysmerkki.

Sastamalan kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä seuraavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos