Mikä on Sastamalan talousarvioesityksessä mainittu Sylvään taitotalo? Tämä on aikataulu, jolloin uudet liikunta- ja opetustilat voidaan ottaa käyttöön

Sastamalan keskustayläkoululle on kaavailtu uusia tiloja jo useamman vuoden. Nyt suunnitelmat ovat edenneet. Tämä niistä tiedetään nyt.

Sylvään taitotalon on määrä korvata nykyinen liikuntahalli, joka on kuvassa vasemmalla. Taustalla näkyy A-osa, joka jää edelleen käyttöön taitotalon valmistuttua.

3.11. 11:29

Sastamalassa jo useamman vuoden valmisteltu Sylvään koulun uudisrakennuksen rakentaminen saa vauhtia ensi vuonna, jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginjohtajan talousarvio- ja investointisuunnitelmaesityksen. Kaupunki varautuu rakentamaan Sylvään koulun yhteyteen uuden koulurakennuksen ja liikuntatilat seuraavan kolmen vuoden aikana.

Taitotaloksi kutsutun tilan rakentaminen sisältyy kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin torstaina julkistamaan talousarvioesitykseen.

Lue lisää: Sastamala investoi lähivuosina noin tuhannelle oppilaalle uudet tilat – talousarvioehdotus ei sisällä uimahallia

Taitotaloon on nykysuunnitelmien mukaan tulossa opetustilat taito- ja taideaineille, kuten käsitöille, kuvaamataidolle, musiikille ja kotitaloudelle.

Myös nykyinen liikuntasali korvataan uusilla liikuntatiloilla.

Suunnitelma tarkoittaa Sylvään koulun niin sanottujen B- ja C-rakennusten purkua.

A-rakennus jää uusien tilojen valmistuttuakin käyttöön. Siihen kaupunki on tekemässä käyttövesiremonttia ja 1. kerroksen lattiakorjauksia jo ensi vuonna. Remontin takia Vanhan kirjallisuuden päiviä vietetään ensi kesänä ”väistötiloissa”.

Jo kaksi vuotta sitten suunnitelmissa

Sastamalan kaupunki on valmistellut Sylvään taitotalon investointia jo useamman vuoden. Kaksi vuotta sitten taitotaloa ajoitettiin investointisuunnitelmissa vuosille 2022-2024. Vuosi sitten kaupunki arvioi, että hankesuunnitelma hyväksyttäisiin kaupunginvaltuustossa vuonna 2022.

Nyt taitotalon hankesuunnitteluvuodeksi on täsmentymässä 2023 ja rakentamisvuosiksi 2024-2025.

Taitotaloa on aiemmissa suunnitelmissa kaavailtu Sylvään koulun tontille lähelle rantaa, jossa nykyisin on jätevedenpuhdistamo.

Lue lisää: Sylväälle rakennetaan Taitotalo, Suodenniemelle liikuntahalli, Kiikoisiin päiväkoti, Häijään koulu saa jatkaa toistaiseksi

Kilpailutus ensi vuonna

Jos Sastamalan kaupunginhallitus ja -valtuusto hyväksyvät esityksen, taitotalon suunnittelu alkaa ensi vuonna. Kaupunginvaltuuston on määrä hyväksyä rakentamisen hankesuunnitelma kesällä 2023. Kilpailutus ja urakoitsijan valinta ajoittunevat loppuvuoteen ja rakentaminen alkaisi keväällä 2024.

Taitotalon rakentamisen aikataulua määrittää kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan Sastamalan yhden yläkoulun, Äetsän koulun, sulkeutuminen Kiikassa. Uusien tilojen on tarkoitus valmistua käyttökuntoon alkuvuodesta 2026 niin, että Äetsän koulun oppilaat voivat siirtyä Sylväälle uusiin tiloihin saman vuoden syksyllä.

Nykyiset rakennukset purkuun keväällä 2026

Sylvään taitotalon rakentamisen yhteydessä ei tarvittane väistötiloja, sillä vanhat rakennukset on tarkoitus purkaa vasta uuden valmistuttua keväällä 2026.

Yläkoululaisten lisäksi taitotalosta on tulossa rakennus, joka palvelee monia muitakin kuntalaisia.

”Valot palaa siellä aamusta iltaan, eikä turhaan. Taitotalossa on voimakasta iltakäyttöä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Pitää ottaa huomioon, että rakennus palvelee myös näitä kohderyhmiä ja että käyttöasteet saadaan näin kuntoon.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos