Äetsän koululle lisää jatkoaikaa, keskustakoulujen yhdistäminen tarkasteluun? Kaupunginhallitus sai eteensä yllätysesityksen

Maanantaina kokoontunut Sastamalan kaupunginhallitus äänesti kouluratkaisuista. Talousarviosta ja -suunnitelmasta päätetään kaupunginvaltuustossa 14. marraskuuta.

Äetsän koululla toimitaan tällä hetkellä osin kaupungin vuokraamissa siirtotiloissa (vas.). Pirjo Raunion esityksen mukaan siirtotilojen vuokra-aikaa tulisi jatkaa.

7.11. 16:58

Jo kertaalleen vuonna 2024 lopettavaksi suunniteltu ja vuoteen 2026 jatkoaikaa saanut Äetsän koulu palasi Sastamalan kaupunginhallituksen kokouspöydälle maanantaina, kun hallitus käsitteli ensi vuoden talousarviota ja suunnitelmavuosia. Kiikkalaisjäsen Pirjo Raunio (kd.) esitti, että kaupunki jatkaisi Äetsän koulun toimintaa ainakin vuoteen 2030 ja jatkaisi näin myös koulun tontilla olevien siirtokoulujen vuokrasopimusta.

Raunio esitti, että Kiikassa sijaitsevan yläkoulun lopettamisen ajankohtaisuus päätetään sitten, kun vahvasti näyttää siltä, että oppilasmäärä laskee pysyvästi alle 150 oppilaan. Hän perusteli esitystään myös sillä, että Äetsän koulun loppuminen tekee väistämättä kaikista alueen lapsista kuljetusoppilaita, jolloin koulun jatkaminen säästäisi kuljetuskustannuksissa.

Sylvään laajuus tarkasteluun

Äetsän koulun jatkaminen mahdollistaisi esityksen mukaan myös sen, että Sylvään koululle suunnitellun taitotalon rakentamista ei tarvitsisi sitoa Kiikan yläkoulun sulkemiseen, vaan Sylvään rakentamislaajuutta voitaisiin tarkastella uudessa valossa. Raunion mukaan taitotalosta ei tarvitsisi tehdä liian suurta sillä ajatuksella, että kaikki läntisen puolenkin oppilaat siirtyvät vuonna 2026 Sylväälle.

Raunio esitti, että taitotalo voidaan rakentaa aiottua pienemmillä neliöillä ja näin säästää kustannuksissa. Säästyvät eurot hän ehdotti laitettavaksi Äetsän siirtokoulujen vuokrasopimuksen jatkoon.

Raunio esitti lisäksi, että Sastamalan kaupunki tarkastelee mahdollisuuksia yhdistää keskustan alueen kouluja sekä toiminnallisesti että tilojen puolesta.

Raunion esitystä kannatti toinen kiikkalaisjäsen, Miko Bergbomin varajäsenenä kaupunginhallituksen kokouksessa ollut Janne Prihti (ps.). Äänestyksessä samaa mieltä oli Maire Villo (ps.).

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys kuitenkin piti. Jarkko Malmbergin talousarvio- ja suunnitelmaehdotuksen takana ja Raunion esitystä vastaan oli kahdeksan kokousedustajaa; Merja Helander (Jenni Jokisen varajäsen, sd.), Kari Kaaja (kok.), Antti-Matti Mattila (kesk.), Jarkko Mäkipää (sd.), Wilhelm von Nandelstadh (rkp.), Päivi Pelttari (kok.), Timo Haapanen (Leena Saarelan varajäsen, vas.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen (kesk.).

Pirjo Raunio jätti 8-3-äänestyspäätöksestä eriävän mielipiteen.

Pehulan monipalvelukeskus

Pehulan monipalvelukeskuksen osalta kaupunginhallitus aikaisti suunniteltua aikataulua. Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Päivi Pelttarin esittämän ja kaupunginjohtajan tämän jälkeen tekemän muutosehdotuksen, jonka mukaan monipalvelukeskuksen hankesuunnittelu ja hankinta ajoitetaan vuosille 2023-2024.

Sastamalan kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden ja suunnitelmavuosien talousarviosta ja -suunnitelmasta kokouksessaan 14. marraskuuta.

Juttua täydennetty 7.11. klo 17.43: Lisätty tieto, että Merja Helander osallistui kokoukseen Jenni Jokisen varajäsenenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos