Sastamalan kaupunki alkaa edistää uimahallin rakentamista ensi vuonna vuosikymmenten harkinnan jälkeen. Kaupunginvaltuusto käänsi kaupunginhallituksen esityksen päälaelleen maanantain talousarviokokouksessa ja kallistui uimahallin kannalle äänin 28-15.
Jo kaupunginhallituksessa uimahalli jakoi mielipiteet kahteen.
Sama toistui valtuustossa, kun Mauri Tuominen (sd.) esitti uimahallin suunnittelua ensi ja seuraavan vuoden aikana ja toteuttamista vuosina 2025 ja 2026.
Äänestyksessä uimahallin puolesta äänestivät Jari Andersson (kok.), Mira Ekholm-Martikainen (vihr.), Leena Finska (kok.), Lauri Haapamäki (kok.), Merja Helander (sd.), Minna Isotalo (sd.), Jenni Jokinen (sd.), Kari Kaaja (kok.), Sari Henriksson (ps.), Jussi Mikkola (kok.), Jari Kortelahti (kok.), Olli-Pekka Kärki-Chaiwut (ps.), Kaisa Ylimäki (sd.), Antti Lepistö (vihr.), Heljä Leppäniemi (sd.), Jarkko Mäkipää (sd.), Wilhelm von Nandelstadh (rkp.), Päivi Pelttari (kok.), Pentti Jarkko (kesk.), Petri Kulju (kd.), Maire Villo (ps.), Päivi Rautava-Turja (ps.), Leena Saarela (vas.), Arto Satonen (kok.), Lauri Tapio (kok.), Mauri Tuominen (sd.), Sami Pajunoja (ps.) ja Timo Haapanen (vas.).
Uimahallisuunnittelun jäädyttämistä toistaiseksi kannattivat Seppo Aarinen (kesk), Pertti Hakanen (kesk.), Leevi Karisalmi (sd.), Pirjo Raunio (kd.), Hannu Pohjanen (kesk.), Leena Mattila (kesk.), Pauli Pietilä (kesk.), Janne Prihti (ps.), Pirjo Vuorinen (kesk.), Ulla Yli-Hongisto (kesk.), Miko Bergbom (ps.), Mirva Iso-Kukkula (kok.), Tarmo Seppä (kesk.), Suvi Sianoja (kesk.) ja Mikko Rauva (kok.).
Uimahallin puolesta puhujana tunnettu Kari Kaaja (kok.) jakoi äänestyksen ratkettua vesileluja valtuutetuille.
Merja Helander (sd.) nousi taputtamaan, kun uimahalliäänestyksen tulos selvisi.
Käytännössä kaupunginvaltuuston päätös tarkoittaa sitä, että Sastamalan kaupunki tekee ensi ja seuraavan vuoden aikana uimahallin hankesuunnitelman ja ajoittaa rakentamisen vuosille 2025-2026.
Hankesuunnittelun aikana selviää, millä tavalla Sastamala lähtee uimahallia rakentamaan ja mihin ja minkä kokoisena. Esillä ovat olleet muun muassa vaihtoehdot kaupungin omasta hankinnasta sekä leasing-toteutuksesta.
Uimahallia varten Sastamala kaavoitti tänä vuonna alueen Tampereentien varteen, Sylvään koulun ja sairaalan lähelle niin sanotulle Iisan pellolle.
Myös kustannukset tarkentuvat suunnitteluvaiheessa. Uimahallin alustavat kustannukset on arvioitu olevan 16 miljoonaa euroa ja vuosittaiset käyttökustannukset noin 1-1,5 miljoonaa euroa. Valtuustokäsittelyssä esille nousi useammassa puheenvuorossa, että uimahallihanke edellyttää joko veronkorotusta, leikkauksia tai molempia.
Mitä?
Näin valtuusto päätti
Mauri Tuominen (sd.) esitti muutosta Sastamalan vuoden 2023 talousarvioon ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelmaan.
Esityksen mukaan Sastamalan kaupunginvaltuusto päättää uimahallin hankesuunnittelusta ja rakentamisesta. Esitys voitti äänin 28-15.
Voittaneen esityksen mukaan Sastamalan kaupunginvaltuusto päättää toteuttaa uimahalli-investoinnin ja lisää investointisuunnitelmaan, että uimahallin hankesuunnitelma tehdään vuosina 2023-2024. Investointi toteutetaan vuosina 2025-2026. Investoinnille haetaan valtionapua sekä muita mahdollisia avustuksia rakentamiseen.
Hankesuunnitteluun vuodelle 2023 varataan 50 000 euroa.
Hankesuunnitelmaa ja rakentamista varten nimetään erillinen toimikunta. Toimikuntaan valitaan luottamushenkilöitä.
Sastamalan kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen alkuperäiseen esitykseen talousarviosta ja -suunnitelmasta uimahalli ei mahtunut. Sastamalan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pertti Hakanen (kesk.) totesi äänestystuloksen selvittyä, että vaikka hankesuunnitelma pitää hyväksyttää valtuustossa, oli maanantainen päätös käytännössä jo rakennuspäätös.
”Näin sen mielsin. Se on hankkeen eduksi. Valmistaudun henkisesti siihen, että tämä oli rakennuspäätös”, Hakanen sanoi.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi samassa yhteydessä Sastamalan ensi vuoden talousarvioon 50 000 euron määrärahan uimahallin hankesuunnittelua varten. Hakasen mukaan läpimennyt esitys oli sellainen, että nykyinen valtuusto ehtii käsittelemään myös varsinaisen rakennuspäätöksen.
Uimahallin valmistumisen jälkeen selvitettäväksi tulee Hakasen mukaan se, miten käyttötalous järjestetään, tarvitaanko veronkorotuksia ja minkälaisia. Siihen vaikuttaa muun muassa kaupungin sen hetkinen taloustilanne kokonaisuudessaan.
Alkuperäiseen jutun äänestyslistaa täydennetty puuttuneilla tiedoilla 14.11. klo 19.40.
Juttua täydennetty kaupunginhallituksen puheenjohtajan kommenteilla 14.11. klo 20.01.
Lisätty kuvat ja faktalaatikko 14.11. klo 20.28.
Asemakaavan havainnekuvissa uimahalli on visioitu tämännäköiseksi.