Sastamalassa nuoret osallistuvat itseään koskevaan päätöksentekoon valtakunnallisesti vertailtuna poikkeuksellisella tavalla.
Sastamalan malli on nyt noteerattu valtakunnan tasolla ja se on valittu Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat -kilpailun finaaliin.
”Koko Sastamalan olemassaolon ajan nuoria on osallistettu, ja nyt se huomataan valtakunnan tasollakin”, sanoo Sastamalan liikunta-ja nuorisopalvelupäällikkö Tiina Haronoja.
Sastamalan malli eroaa muista esimerkiksi siinä, että yhteistyö nuorisopalveluiden ja koulujen kesken on tiivistä. Kouluilla järjestetään nuorisofoorumeita ja kerran vuodessa kaikkien Sastamalan koulujen yhteinen huippukokous, jossa nuoret saavat päättää, millaisiin kouluviihtyvyyttä lisääviin hankkeisiin jaossa oleva raha käytetään.
Sastamalassa kansalaisvaikuttamista opetellaan alaluokilta lähtien. ”Perehdytään päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. Vaalivuosina kouluilla järjestetään varjovaalit”, nuorisotyön koordinaattori Tytti Peurala kertoo.
Kymmenen parhaan joukkoon
Sastamalan kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluiden kehittämä yhteisökasvatuksen sekä lasten ja nuorten osallisuuden malli kilpailee parhaillaan Euroopan nuorisovuoden kilpailussa, jossa etsitään Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia.
Kilpailuehdotuksia tuli yhteensä 51 kappaletta, joista Sastamalan ehdotus on nyt kymmenen finalistin joukossa.
Opetushallituksen asiantuntijoista koostuva raati valitsi ehdotuksista kymmenen finaaliin. Näistä lopullisen voittajan valitsee seitsemänhenkinen ulkopuolinen raati. Voittaja julkistetaan Euroopan nuorison teemavuoden päätösjuhlassa tammikuussa.
Lisäksi ehdotuksista valitaan yleisön suosikki. Eniten ääniä saanut ehdotus palkitaan. Yleisöäänestys avautui perjantaina 9. joulukuuta.
Sastamalan malli kiinnostaa
Sastamalan lasten ja nuorten osallisuus on jo aiemmin kiinnostanut Pirkanmaalla ja mallia on esitelty useissa eri verkostoissa. Joulukuun alussa Sastamalan mallia esiteltiin Varsinais-Suomen nuorisovaltuusto-ohjaajille.
Toistaiseksi Sastamalan mallia on hyödynnetty vain nuorten keskuudessa, mutta Peuralan mukaan mallista on mahdollista käyttää osia tai muokattua versiota myös muiden kohderyhmien, kuten työikäisten tai vanhusten, osallistamiseen.
Palkintomatkalle Brysseliin
Kaikki kilpailun finaaliin päässeet ehdotukset palkitaan opintomatkalla Euroopan pääkaupunkiin Brysseliin. Sastamalasta matkaan lähtee kaupungin lasten ja nuorten osallisuudesta vastaava työntekijä Tytti Peurala.