Valtatie 12:lla vilkkuvat uudet valot varoittavat nyt hirvieläimistä – jatkossa autoilija saa ennakkovaroituksen tielle tulevasta hirvestä

Käyttöön otetaan myös vaihtuva nopeusrajoitusmerkki, jolla ajonopeus voidaan alentaa määräajaksi.

Valtatie 12:lla Tottijärvellä pilotoidaan vilkkuvaa riistavaroitusjärjestelmää, jonka tarkoituksena on autoilijoiden tarkkaavaisuuden lisääminen liikenteessä ja riistaeläinkolareiden vähentäminen. Vilkkuvat riistavaroitusjärjestelmät asennettiin torstaina.

16.12.2022 10:24

Uudenlaiset vilkkuvat varoitustaulut varoittavat riistasta Sastamalan ja Tampereen välisellä valtatie 12:n tieosuudella.

Nokian Tottijärvellä asennettiin torstaina uusi riistavaroitusjärjestelmä Pohjanloukon ja Tynnyrkiventien väliselle tieosuudelle. Kokeilun tavoitteena on autoilijoiden tarkkaavaisuuden lisääminen liikenteessä ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.

Välkky-riistavaroitusjärjestelmän pilottihanke toteutetaan Pirkanmaan Ely-keskuksen, Suomen riistakeskuksen, Nokian kaupungin, kahden paikallisen metsästysseuran ja Innotrafik oy:n kanssa.

Riistavaroitusjärjestelmässä on kyse vilkkuvista varoitustauluista, jotka sijaitsevat kuuden kilometrin mittaisen tieosuuden molemmissa päissä.

Valotaulut ovat etäohjattavat ja ne ovat päällä aamu- ja iltahämärällä, jolloin hirvieläinkolarin riski on suurimmillaan.

Ensi vuoden alussa järjestelmässä otetaan käyttöön myös reaaliaikainen varoitus hirviaidan aukkokohdassa, jolloin autoilija saa ennakkoon varoituksen tielle tulevasta hirvestä.

Käyttöön otetaan lisäksi vaihtuva nopeusrajoitusmerkki, jolla ajonopeus voidaan alentaa määräajaksi.

Paikallisten riistanhoitoyhdistysten koordinoiman suurriistavirka-apu SRVA:n tehtävätilaston perusteella hirvikolarien määrä tieosuudella on pieni, mutta peura- ja kaurisonnettomuuksia on kuluvan vuoden aikana tapahtunut useita.

”Pohjanloukon peltoaukealla tapahtuu suuri määrä peura- ja metsäkaurisonnettomuuksia, kun taas peltoaukean jälkeen Tottijärven suuntaan tapahtuu riista-aidan aukkokohdassa hirvionnettomuuksia”, täsmentää Roosamari Leppälä Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Vuosi sitten vastaava Välkky-riistavaroitusjärjestelmäpilotti käynnistyi Etelä-Pohjanmaalla. Pilotista kerättiin myös palautetta tienkäyttäjiltä, jotka kertoivat järjestelmästä olevan hyötyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos