Työllisyystilanne jatkuu vahvana – Sastamalan työttömistä valtaosa yli 50-vuotiaita ja pitkäaikaistyöttömiä

Sastamalan työttömyysaste on Pirkanmaan 7:nneksi matalin ja koko Pirkanmaallakin tilanne on erittäin hyvä: ”Ei tällaisia ole juuri kymmeneen vuoteen ollut”

Sastamalassa on työttömänä työnhakijana 5,8 prosenttia työvoimasta. Työllisyystilanne on Pirkanmaan 7:nneksi paras.

21.12.2022 8:57

Pirkanmaan työllisyystilanne jatkui marraskuussa vahvana. Siitäkin huolimatta, että työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä on hivenen noussut. Lokakuussa Pirkanmaan työllisyystilanne oli paras kymmeneen vuoteen.

”Nyt tilanne on samaa luokkaa. Koko vuosi on ollut erittäin hyvä”, sanoo ennakointiasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ely-keskuksesta. ”Ei tällaisia ole juuri kymmeneen vuoteen ollut.”

Tilanne on hyvä myös Sastamalassa, jossa työttömyysaste oli marraskuussa 5,8 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi ely-keskuksen tuoreimmasta työllisyyskatsauksesta.

Työttömiä työnhakijoita oli Sastamalassa marraskuussa 588, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pirkanmaan kunnista Sastamalan työttömyysaste oli seitsemänneksi matalin.

Suurin osa Sastamalan työttömistä on yli 50-vuotiaita ja pitkäaikaistyöttömiä. Heidän yhteismääränsä on 425, eli 72 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Alle 25-vuotiaista työttömänä oli marraskuussa ainoastaan 59 sastamalalaista.

Avoimia työpaikkoja on nyt Sastamalassa ja koko Pirkanmaalla selvästi vähemmän kuin vuosi sitten. Sastamalassa avoinna oli marraskuussa 170 työpaikkaa, mikä on 37 prosenttia vähemmän vuodentakaiseen verrattuna.

Pirkanmaan työttömyysaste 7,8

Pirkanmaalla oli marraskuussa 19 618 työtöntä työnhakijaa. Määrä on noin 1 900 ihmistä vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Lokakuussa työttömiä työnhakijoita oli noin sata vähemmän.

Marraskuussa lomautettuna oli noin tuhat ihmistä. Se on lähes 450 ihmistä vähemmän kuin marraskuussa 2021. Lokakuusta lomautettujen määrä nousi noin 200 ihmisellä.

Koko maassa työttömiä työnhakijoita oli noin 235 000 ihmistä, joista lomautettujen osuus oli vajaa 14 000 ihmistä.

Työttömyysaste oli Pirkanmaalla marraskuussa 7,8 prosenttia eli sama kuin lokakuussa. Koko maassa työttömyysaste oli marraskuussa keskimäärin 8,9 prosenttia. Vain Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla työttömyysaste oli Pirkanmaata matalampi.

Pirkanmaalla matalin työttömyysaste, 4,2 prosenttia, oli Vesilahdella. Korkein työttömyysaste eli 11,4 prosenttia oli Kuhmoisissa. Tampereen työttömyysaste oli 9,2 prosenttia.

Salmisen mukaan Pirkanmaan työllisyystilanteesta erottuu nyt kolme myönteistä asiaa: pitkäaikaistyöttömyyden lasku jatkuu, nuorten työttömyys kehittyy yhä hyvään suuntaan ja yli 50-vuotiaiden työllisyys on parantunut vuositasolla selvästi.

Salminen arvioi, että loppuvuoden kausiluontoisen nousun jälkeen työttömien määrä voi alkuvuonna nousta. ”Vuoden alussa ei ehkä olla ihan 19 000 työttömän työnhakijan vauhdissa, vaan pikkaista nousua saattaa näkyä.”

Hän ei kuitenkaan usko työttömyyden kovaan nousuun, vaikka Suomen talous ajautuisi taantumaan. Suomen Pankki julkaisi viime viikolla ennusteen, jonka mukaan talous ajautuu ensi vuonna lievään taantumaan ja bruttokansantuote supistuu 0,5 prosenttia.

”Yritykset haluavat nyt pitää osaajistaan kiinni. Työvoimaa on edelleen aika vähän tarjolla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos