Pirkanmaalla jyllää nyt kolmoisepidemia – väestöä riivaa influenssan lisäksi kaksi muutakin virusta

Osalla potilaista on ollut yhtä aikaa korona ja influenssa.

Influenssarokotuksia suositellaan etenkin riskiryhmille, kuten iäkkäille ja raskaana oleville.

29.12.2022 15:30

Influenssaepidemia on jyrkässä kasvusuunnassa sekä koko Suomessa että Pirkanmaalla, kertovat Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays).

”Täällä Pirkanmaalla epidemia julistettiin alkaneeksi jo ennen joulua. Viikolla 50 testatuista influenssanäytteistä yli 10 prosenttia tuli takaisin positiivisina. Viime viikolla positiivisten määrä oli jo noin 20 prosenttia noin 400 testatusta näytteestä. Olemme siis linjassa valtakunnallisen epidemiakehityksen kanssa”, kertoo Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Ylilääkärin mukaan Pirkanmaata riivaa nyt niin sanottu kolmoisepidemia: influenssa-, korona- ja rs-virukset samanaikaisesti.

”Nämä kolme tautia ovat selvästi vahvimmillaan tällä hetkellä. Kaikkia kyseisiä viruksia sairastavia potilaita löytyy myös sairaalasta. Osalla potilaista saattaa olla jopa korona ja influenssa yhtä aikaa. Myös A-streptokokki-infektioita on havaittu viime aikoina jonkin verran”, Syrjänen kertoo.

Mikä?

Kolmoisepidemia

Korona-, influenssa- ja rs-virusten aiheuttama yhteisepidemia, joka vaivaa Pirkanmaata parhaillaan.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaviruksia on neljää päätyyppiä, A, B, C ja D. Näistä kaksi ensimmäistä aiheuttaa vuosittaisia epidemioita.

RSV (respiratory syncytial virus) on hengitystieinfektioita aiheuttava virus. RSV:n aiheuttamaa sairautta ei voi taudinkuvan perusteella erottaa muista virusten aiheuttamista hengitystieinfektioista.

Koronavirus aiheuttaa yleensä äkillisen hengitystieinfektion. Taudinkuva voi vaihdella oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä.

Talvella epidemian aikana tyypillisellä influenssan taudinkuvalla hoitoon hakeutuneista aikuisista valtaosalla on todennäköisesti influenssa. Diagnoosin varmistaminen vaatii aina laboratoriokokeita.

Lähde: THL, Tays

Terveydenhuollon toimipisteissä tehtävät tautilöydökset ovat kaiken lisäksi vain koko Pirkanmaan sairastavuutta kuvastavan jäävuoren huippu.

”Testaaminen ei läpileikkaa koko väestöä. Niitä ei siis tehdä jokaiselle flunssapotilaalle vaan valikoidusti ihmisille, joilla on siihen jokin lääketieteellinen peruste, kuten viruksen riskiryhmään kuuluminen tai vaikea taudinkuva. Suurin osa testeistä on tehty Acutassa potilaille, joilla on jokin tällainen syy”, ylilääkäri kertoo.

Huippua vaikea ennustaa

Acutassa epidemiakausi saattaa näkyä ajoittaisena pulana työntekijöistä.

”Henkilökunnalle suositellaan rokotetta ja työnantaja tarjoaakin sen heille. Influenssaa vastaan henkilökunnalla on kohtuullisen hyvä rokotekattavuus”, Syrjänen sanoo.

Hänen mukaansa epidemia näkyy terveydenhuollossa myös siten, että viruspotilaita näkee jonkin verran enemmän osastoilla.

”Koska koronarajoitukset ehkäisivät kaikkien hengitystieinfektioiden leviämistä, on influenssapotilaita tänä vuonna todennäköisesti enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena.”

Syrjäsen mukaan influenssaepidemia on käynnistynyt tänä vuonna varsin tavanomaiseen aikaan kahteen koronavuoteen verrattuna.

”Vuonna 2020 epidemia lopahti hyvin varhaisena sulkutoimenpiteiden myötä. Vuonna 2021 epidemia iski kunnolla vasta keväällä, kun yhteiskuntaa rajoittavista varotoimenpiteistä luovuttiin. Tänä vuonna epidemia on alkanut luonnolliseen aikaan, kun ihmiset pakkautuvat sisätiloihin viettämään joulua.”

Influenssaepidemian huippua on silti Syrjäsen mukaan vaikea ennustaa.

”Ei tämä kuitenkaan ihan hetkessä väisty, vaan todennäköisesti tautitapauksia tulee vielä lisää. Tämä on nyt a-influenssaa, usein keväällä tulee b-influenssa-aalto.”

THL:n mukaan kausi-influenssaepidemia ajoittuu yleensä marraskuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Huippu saavutetaan yleensä helmi-maaliskuussa.

Milloin hoitoon?

Ylilääkärin mukaan viruksen vuoksi terveyskeskukseen tai sairaalaan ei ole välttämätöntä tulla, mikäli oireet ovat lieviä.

”Jos on perusterve ja hyväkuntoinen, kannattaa tauti sairastaa kotona. Tietyille riskiryhmäpotilaille, kuten raskaana oleville, saatamme antaa esimerkiksi influenssaa ehkäisevää lääkitystä. Suosittelemme influenssa- ja koronarokotteiden ottamista”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos