Isot hauet puuttuvat saaliista? Kalatalousalue selvittää haukitehtaiden perustamista Sastamalaankin ulottuville reittivesistöille

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalueen mukaan ongelma on, että hauelle hyvin sopivien kutualueiden määrä on vähentynyt.

Saaliiksi saadut hauet on jätetty rannalle. Nämäkin yksilöt olisivat muutaman vuoden päästä olleet tärkeitä särkikalojen kurissa pitäjiä ja hauen poikasten tuottajia.

22.2. 6:00

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalue käynnistää alueellaan selvityksen, voidaanko haukikantojen potemaa kurjuutta jotenkin helpottaa.

Kalatalousalue kertoo tiedotteessaan ongelmana olevan sen, että isot yksilöt puuttuvat saaliista ja keväällä kutuaikaan perinteiset paikat ovat vielä kuivillaan säännöstelyn vuoksi.

Hauki kutee aikaisin keväällä, osa jopa jään alle. Tällöin veden pitäisi jo olla niin korkealla, että perinteiset rantaruovikot olisivat veden peitossa. Säännöstelyn vuoksi käy usein kuitenkin niin, että veden korkeus nousee tarpeeksi ylös vasta, kun hauen kutu on jo ohi.

Hauelle hyvin sopivien kutualueiden määrä onkin vähentynyt ja niiden soveltuvuus lisääntymiseen on heikentynyt ihmistoiminnan myötä, toteaa kalatalousalue.

Tilanne on samankaltainen läheisillä Pirkkalan ja Kyrösjärven kalatalousalueilla. Kalatalousalueet ovatkin päättäneet käynnistää yhteishankkeen, jonka tavoitteena on kartoittaa, onko kalatalousalueiden reittivesien alueilla sellaisia rantakosteikkoja, joihin voitaisiin perustaa haukitehdas tai edesauttaa muuten hauen lisääntymisen onnistumista alueella.

Ensisijaisena tavoitteena on kartoittaa kartta- ja maastokatselmusten perusteella sellaiset kohteet, mihin haukitehtaita olisi mahdollista perustaa. Lisäksi kartoitetaan kohteet, mitkä olisivat luontaisesti sopivia hauen kutualueiksi, jos säännöstelyn avulla alueen vesitys saataisiin sopivaksi hauen kutemisen kannalta.

Selvityksen jälkeen käynnistetään potentiaalisten kohteiden tarkempi suunnittelu sekä kohteiden kunnostuksen käytännön toimenpiteiden toteuttaminen ja niiden rahoituksen järjestäminen.

Hankkeen tavoitteena on myös lisätä hauen arvostusta ja sen käyttöä elintarvikkeeksi. Kokemäenjoen yläosan kalatalousalueella on ollut vuoden alusta voimassa hauella 50 senttimetrin alamittarajoitus. Rajoitus on voimassa kalastettaessa kalastusalueen ja osakaskuntien luvilla. Tavoitteena on, että haukea käsiteltäisiin arvokkaana kalana ja se joko käytettäisiin ruuaksi tai vapautettaisiin kasvamaan. Jos hauki on alle 50 senttimetriä ja se on vahingoittumaton, se tulee välittömästi vapauttaa takaisin veteen, painottaa kalatalousalue tiedotteessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos