Puolustusvoimien paikallis­puolustus­harjoitus alkaa Pirkanmaalla – joukkoja ja ajoneuvoja liikenteessä

Harjoituksessa paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa.

Reserviläisiä ja Puolustusvoimien henkilöstöä harjoittelee Pirkanmaalla kuluvalla viikolla yhdessä viranomaisten kanssa.

6.3. 8:20

Maavoimien paikallispuolustusharjoitukset näkyvät maaliskuun aikana Pirkanmaalla, kun paikallisjoukot harjoittelevat viranomaisten ja yritysten kanssa normaaliolojen häiriötilanteita sekä poikkeusoloja varten.

Pirkanmaa 23 -nimellä kulkeva harjoitus järjestetään 6.–10. maaliskuuta.

Lue lisää: Veikko Skurnik on Sastamalan yhteysupseeri, jos kriisi iskee – maanpuolustukseen liittyvä tilaisuus järjestetään Sylväällä

Harjoitukseen osallistuu noin 1 500 henkilöä, joista noin 1 000 on reserviläisiä ja noin 300 varussotilaita. Loput ovat Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa. Ajoneuvoja harjoituksessa on noin 200.

Lisäksi harjoituksessa on mukana esimerkiksi kaupunkien, poliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisia. Mukana on myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita sekä teollisuus- ja energia-alan yrityksiä.

Puolustusvoimien joukkoja on harjoituksen aikana etenkin Tampereen seudulla Hervannan, Nekalan, Raholan ja Multisillan alueilla sekä Kangasalla ja Ylöjärvellä. Harjoituksessa käytetään paikoittain sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia harjoitusampumatarvikkeita.

Harjoitusviikon aikana Pirkanmaan alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten joukkoja sekä ajoneuvoja, joihin lukeutuu myös raskaita ajoneuvoja.

Myös hälytysajoneuvoja liikkuu harjoituskohteille normaalia hälytysajoa enemmän.

Mikä?

Maavoimien harjoitukset

Maavoimat harjoittelee paikallispuolustusta eri puolilla Suomea 24. helmikuuta–10. maaliskuuta. Harjoituskokonaisuuteen kuuluu kuusi alueellista harjoitusta.

Harjoituksiin osallistuu Puolustusvoimista yli 6 000 henkilöä, joista noin 2 200 on varusmiehiä ja noin 1 000 henkilökuntaa.

Harjoittelulla pyritään turvaamaan esimerkiksi liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta häiriötilanteen sattuessa sekä estämään tilanteen leviäminen laajemmalle alueelle.

Poikkeusoloissa paikallisjoukkojen tehtäviä ovat esimerkiksi strategisten kohteiden suojaaminen, alueiden valvonta, taistelutehtävät ja vastustajan erikoisjoukkoja vastaan toimiminen.

Yhteistyötä viranomaisten kanssa

Harjoituksessa paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa.

Poikkeusoloissa paikallisjoukkojen tehtäviin kuuluvat Pirkanmaan aluetoimiston päällikön, everstiluutnantti Tommi Marttisen mukaan muun muassa joukkojen perustaminen, kohteiden suojaaminen, alueen valvonta sekä rajoitetut taistelutehtävät.

”Paikallisjoukkoihin sijoitetaan Puolustusvoimien henkilökunnan lisäksi alueensa tuntevia, tehtäviin koulutettuja reserviläisiä, jotka haluavat kehittyä omassa poikkeusolojen tehtävässään”, Marttinen sanoo tiedotteessa.

Harjoituksen johtaa Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Hannu Koivisto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos