Kahdeksan sastamalalaisvaltuutetun toivoma kansanäänestys uimahallin rakentamisesta ei ole lain puitteissa mahdollinen eikä tarpeellinen kevään eduskuntavaalien yhteydessä. Näin toteaa Sastamalan kaupungin viranhaltijajohto valmistelutekstissään maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle.
Mouhijärveläisvaltuutettu Mirva Iso-Kukkula (kok.) jätti helmikuussa valtuustoaloitteen, jossa esitti kansanäänestyksen järjestämistä uimahalli-investoinnista tulevien eduskuntavaalien yhteydessä 2. huhtikuuta. Jos tämä ei ole mahdollista, Iso-Kukkula toivoi, että kunnallinen kansanäänestys järjestetään myöhemmin.
Aloitteen allekirjoitti lisäksi seitsemän valtuutettua; Leena Mattila (kesk.), Miko Bergbom (ps.), Leevi Karisalmi (sd.), Janne Prihti (ps.), Sami Pajunoja (ps.), Antti-Matti Mattila (kesk.) ja Pauli Pietilä (kesk.).
Suunnittelu käynnistynyt
Sastamalan kaupungin hallintojohtajan Tapio Rautavan aloitteeseen valmistelema vastaus perustuu lakiin neuvoa-antavista kansanäänestyksistä. Sen mukaan äänestys ei voi olla valtiollisten vaalien yhteydessä. Lisäksi valtuuston olisi tehtävä päätös kansanäänestyksen toimittamisesta vähintään 60 tai 90 päivää ennen äänestyspäivää.
Viranhaltijavalmistelussaan kaupunki toteaa, että uimahallin suunnittelu ja hankesuunnitelman valmistelu on jo käynnistynyt. Kaupunginvaltuusto päätti viime marraskuussa äänin 28-15 uimahallin rakentamisesta siten, että hankesuunnitelma tehdään vuosina 2023-2024 ja investointi toteutetaan vuosina 2025-2026.
Hankesuunnitteluun on varattu kuluvalle vuodelle 50 000 euroa. Tällä hetkellä selvitystyötä tehdään uimahallin rakennuspaikasta.
Sastamalan kaupunginvaltuusto päättää vielä erikseen uimahallin hankesuunnitelman hyväksymisestä. Myös varsinaisesta rakentamisesta valtuusto päättää erikseen. Viranhaltijavalmistelun mukaan valtuusto voi erikseen päättää mahdollisesta kansanäänestyksestä esimerkiksi uimahallihankkeen hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä, jos se katsoo äänestyksen tarpeelliseksi.
Kaupunginhallitus käsittelee vastausta valtuustoaloitteeseen maanantaina. Esityksessä todetaan, että kunnallinen kansanäänestys on aina neuvoa-antava, ei valtuustoa sitova, ja että valtuustolla on päätösvalta kunnan merkittävimmissä asioissa.
Kansanäänestystä on käytetty kunnissa yleensä vain kuntaliitosasioissa ja muissa asioissa vain muutamassa tapauksessa.