Passiruuhkat palasivat, vapaata aikaa saa odottaa toista kuukautta – Sastamalasta ajan saa vasta toukokuussa

Passihakemusten määrä on lähtenyt nousuun vuodenvaihteen jälkeen. Myös Pirkanmaan pienemmillä poliisiasemilla on ruuhkaa.

Sastamalan poliisiaseman lupapalveluissa jonotettiin passihakemuksia varten viime kesänä. Nyt ruuhkat ovat palaamassa.

17.3. 5:45

Lupapalvelut Tampereen pääpoliisiasemalla ja Pirkanmaan pienemmillä poliisiasemilla ovat ruuhkautuneet jälleen. Tällä hetkellä seuraavat vapaat ajat ovat Tampereella toukokuussa. Kangasalla ja Valkeakoskella vapaat ajat menevät kesäkuun lopulle ja Sastamalassa toukokuun puoliväliin.

Tampereen pääpoliisiaseman lupapalveluiden lupaesihenkilö Tomi Sallinen sanoo, että lupapalveluissa pyritään vastaamaan ruuhkiin rekrytoimalla uusia työntekijöitä. Täytettävänä on nyt kaksi vakinaista virkaa, ja viime vuonna määräaikaisina aloittaneiden työsuhteita pyritään jatkamaan.

Uusia, lähempänä olevia aikoja ilmestyy verkkoon, kun lupapalveluiden käytettävissä olevat resurssit varmistuvat. Palveluun ilmestyy myös peruutusaikoja.

”Vapaita aikoja kannattaa seurata aktiivisesti poliisin sähköisessä ajanvarauspalvelussa, sillä ne menevät nopeasti.”

Eniten asiointiaikoja vapautuu Tampereen asemalla.

Ilman ajanvarausta lupapalveluissa on mahdollista asioida Sastamalassa torstaisin ja perjantaisin kello 9-11.30. Suuren kysynnän vuoksi vuoronumeropalvelua saatetaan joutua rajoittamaan. Lupapalvelut on Sastamalassa auki myös maanantaisin, mutta silloin asiakkaat voivat asioida vain ajanvarauksella.

Tampereen poliisiasemalle voi jonottaa ilman ajanvarausta tiistaisin kello 9–11 ja muina arkipäivinä kello 8–11.

Tarkista passin voimassaolo ajoissa

Sallinen ohjeistaa tarkistamaan oman matkustusasiakirjan voimassaolon sekä varaamaan ajan asiakirjan uusimista varten riittävän ajoissa jonotuksen välttämiseksi. Passihakemus kannattaa tehdä poliisin sähköisessä verkkopalvelussa, sillä verkossa hakemus on halvempi kuin poliisiasemalla tehty.

Palvelusta selviää myös, onko poliisiasemalla tunnistautuminen tarpeen. Mikäli asemalla käyntiä vaaditaan, ja passin saamisella on kiire, paikalle kannattaa tulla jonottamaan aikaisin aamulla.

Sallinen huomauttaa ruuhkatilanteen koskevan ainoastaan poliisiasemalla asiointia. Passien ja henkilökorttien toimitusajat ovat edelleen normaalit, ja matkustusasiakirjan saa kahdeksan arkipäivän sisällä hakemuksen käsittelystä.

Tarvittaessa lisämaksullisen express-passin voi saada jopa saman päivän aikana.

Kesä ruuhkaisinta aikaa

Viime kesänä passijonot olivat pitkiä ympäri Suomen muun muassa koronarajoitusten purkamisen vuoksi. Passihakemukset vähenivät tasaisesti loppuvuoden ajan, kunnes lähtivät uudestaan nousuun vuodenvaihteessa.

Lue lisää: Nokialaismies varautui odottamaan, mutta yllättyi silti – Sastamalan poliisiasema houkuttelee nyt passituristeja: tapasimme jonottajia maanantaina

Sallinen arvelee, että nyt kasvaneiden hakemusmäärien taustalla saattavat vaikuttaa tulevan kesän matkailusuunnitelmat.

”Ruuhkat voivat olla myös normaalia vuosikiertoa. Tavallisesti jonot kasvavat kesää kohden, ja kesä on yleensä passinhaussa ruuhkaisinta aikaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos