Koko maan junaliikenne on pysähtynyt – näin lakko vaikuttaa bussi­liikenteeseen, Matkahuolto kehottaa verkkosivuille: ”Tilanne on vaikea”

Veturinkuljettajien työriitaa yritettiin ratkoa vielä sunnuntaina.

Raideliikenne on pysähdyksissä lakon vuoksi. Kuvassa Vammalan rautatieasema.

Veturinkuljettajien työriitaan ei sunnuntaina löydetty sopua, joten rautatiealan lakko alkoi maanantaina.

Valtakunnansovittelija kertoi sunnuntaina alkuillasta Twitterissä, että työriidassa yritettiin ratkaisua vielä viime hetkillä ennen lakon alkua. Sovinnon löytymiselle ei kuitenkaan ollut vielä edellytyksiä.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan alkuviikosta heti, kun se on mahdollista. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sanoi sunnuntaina illalla, että vielä ei ole sovittu tarkkaa aikaa sovittelulle.

Lakko alkoi maanantaina heti vuorokauden vaihduttua eli kello 00.01 ja jatkuu Rautatiealan Unionin (Rau) lakkovaroituksen mukaan toistaiseksi.

Raun ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta lähtien.

RAU on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

Busseissa vähän lisävuoroja

Matkahuolto oli sunnuntai-iltana toistaiseksi saanut liikennöitsijöiltä muutamia ilmoituksia uusista vuoroista, ja uusia vuoroja ja lippuja lisätään Matkahuollon verkkosivuille sitä mukaa, kun niistä tulee tieto. Joitain vuoroja välillä Tampere-Helsinki oli sunnuntaihin kello 18 mennessä jo loppuunmyyty.

Matkahuollon asiakaskokemus- ja markkinointijohtaja Johanna Haanpää kehottaa ihmisiä ostamaan liput etukäteen Matkahuollon verkkosivuilta ja sovelluksista. Näin varmistaa pääsyn haluamalleen vuorolle ja myös liikennöitsijät pystyvät seuraamaan myyntiä ja lisäämään kapasiteettia.

”Liikennöitsijät varmasti tekevät kaikkensa sen mukaan, miten kalustoa ja kuljettajia on saatavilla, mutta tilanne on vaikea. Matkahuolto palvelee sen mukaan, miten saamme lisävuoroja eri liikennöitsijöiltä”, sanoo Haanpää.

Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoo, että alueen bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti lakosta huolimatta.

VR korvaa lakon ajalle ostetut junaliput

VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä sanoi perjantaina, että kaikki sunnuntaina ennen puolta yötä lähtevät junat ajetaan perille asti.

VR kertoi sunnuntaina tiedotteessa palauttavansa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun.

VR sulkee junavuorot myynnistä pois päivä kerrallaan. Sunnuntaina perutaan maanantain junavuorot. Lakon jatkuessa junavuoroja poistetaan myynnistä päivä kerrallaan.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

VR Groupin viestintäjohtaja Tatu Tuominen, onko tiedossasi, järjestetäänkö korvaavia bussikyytejä?

”Ei järjestetä. Me ajetaan 900 lähijunaa, 250 kaukojunaa ja 200 tavarajunaa päivässä ja kuljetamme päivässä kymmeniätuhansia matkustajia. Ei pystytä järjestämään korvaavia kuljetuksia tällaiselle porukalle.”

Osa rataliikenteestä kulkee

Kaikki liikenne ei pysähdy lakon vuoksi rataverkolla, muistuttavat Fintraffic ja Väylävirasto. Vaikka henkilöliikennettä ei kuljekaan ja tavaraliikennettäkin vain jonkin verran, esimerkiksi kunnossapito- ja ratatyökalustoa liikkuu rataverkolla normaaliin tapaan. Tämä on syytä huomioida esimerkiksi tasoristeyksissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos