Sinä iltana Kari Hailalla oli kiire. Tyttären vihkitilaisuus oli seuraavana päivänä ja keikyäläinen tiesi, että koko yötä ei sopisi valvoa. Taivaan merkit olivat kuitenkin sellaiset, että kamerakalusto oli saatava paikoilleen.
23.-24. maaliskuuta välisenä iltana Haila asensi GoPro-kameransa pihaansa Keikyän Äetsänmäelle ja lähti järjestelmäkameran kanssa ottamaan lisää kuvia paikalliselle riippusillalle. Kamera kuvasi noin kolmeen yöllä, ja lopputulos oli upein, mitä Haila on kuvannut.
”Show oli ihan paras, mitä olen ikinä kameran kennolle ikuistanut – Lapin matkat mukaan lukien”, Haila sanoo.
Katso Hailan kuvaama video alta:
Haila on seurannut ja kuvannut revontulia noin viitisen vuotta. Viimeksi mies nousi valtakunnalliseen julkisuuteen noin kuukausi sitten kuvattuaan aurinkokunnan ulkopuolelta tulleen tulipallon Sastamalassa.
Hailan mukaan maaliskuun lopun valoshow’n taivaankannella mahdollisti pilvetön sää.
”Tämän kauden revontulista valtaosan pilvet ovat syöneet”, hän harmittelee.
Useamman vuoden kokemuksella Haila osaa jo odottaa hyvää revontulihetkeä. Hän katselee Ursan Tampereella ja Ulvilassa olevia kameroita, seuraa revontuliharrastajien sivustoja netissä ja tarkkailee satelliittien mittaamia, auringon aktiivisuudesta kertovia arvoja.
Haila on matkannut revontulien perässä Lappiinkin useamman kerran.
Mikä hänet saa kuvaamaan taivaan valoshow’ta?
”Se on voimaannuttavaa. Revontulet ovat elämää suurempia, maailmankaikkeuden kauneimpia asioita. Aurinko on ylläpitävä elementti, ja jos sitä ei olisi, ei olisi elämää”, Haila vastaa.
Hän lisää, että revontulet ovat mielenkiintoisia ja tavallaan myös mystisiä.
”Jotkut sanovat kuulevansa revontulista jopa ääniä.”
Oletko sinä kuullut?
”En. Ainoa, mitä olen kuullut, on lumen narina jalkojen alla ja joskus oma hihkaisu vau!”, Haila naurahtaa.
Paras revontulikausi, pimeä aika, alkaa tältä keväältä olla ohi, mutta vieläkin taivaan valoloistoa voi bongata. Haila kertoo, että on kuvannut revontulia aikaisimmillaan elokuussa ja myöhäisimmillään vielä huhtikuun lopussa.
Revontulet syntyvät aurinkotuulen varautuneiden hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään. Suomessa revontulet ovat yleisimpiä Lapissa talvella.