Tuleeko tähän Sastamalan keskustan päiväkoti, kun koulu loppuu? Kaupunginjohtaja: ”Koulukäytössä ensi lukukauden”

Sastamalassa etsitään ratkaisua keskustan alueen päivähoitopaikkojen pulaan nyt kahdesta eri vaihtoehdosta. Ensiapua haetaan muun muassa kertaalleen suljetusta Varilan ryhmäperhepäiväkodista.

Marttilan koululla on hyvä pihaympäristö päiväkotiakin ajatellen.

Sastamalan kaupunki alkaa selvittää, voisiko ratkaisu keskustan alueen päiväkotipaikkojen pulaan löytyä lakkautettavaksi suunnitellulta Marttilan koululta. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg kertoo, että kaupunginvaltuusto linjaa asian kesäkuun kokouksessaan.

Ratkaisua Sastamalan keskustan alueen päivähoitopaikkojen pulaa on pohdittu kaupungissa nopealla aikataululla tänä keväänä. Sivistyslautakunta päätti maaliskuussa, että pysyvää tilaratkaisua ryhdytään etsimään heti ja hylkäsi samalla siirtotilojen vuokraamisen Ojansuun päiväkodille viideksi vuodeksi.

Lue lisää: Lautakunta hylkäsi siirtotilan, haluaa nyt rakentaa uuden päiväkodin keskustaan heti – ”Meillähän on Kiikoisten päiväkodin suunnitelmat”

Lue lisää: Vanhemmat epätietoisina: ”Löytyykö hoitopaikka ja mistä?” – Nämä ovat nyt kolme vaihtoehtoa päivähoitopaikkojen huutavaan pulaan Sastamalan keskustassa

Kaksi vaihtoehtoa

Malmbergin mukaan ratkaisuvaihtoehtoja päiväkotipaikkojen pulaan on tällä hetkellä käytännössä kaksi; joko kaupunki alkaa rakentaa uutta tilaa varhaiskasvatukselle keskustan alueelle tai muuttaa Marttilan koulun tähän käyttöön.

Marttilan koulu on kaupungin palveluverkkosuunnitelman mukaisesti jäämässä pois käytöstä.

”Se on koulukäytössä vielä ensi lukukauden, joten muutostöitä päästäisiin toteuttamaan ensi vuoden keväällä’”, Malmberg toteaa.

Jos päädytään uusien tilojen rakentamiseen, paikka olisi todennäköisesti Ojansuun päiväkodin yhteydessä. Uudisrakentamisen suhteen aikataulu on samansuuntainen.

”Uuden rakentamisen vaihtoehto on helpompi arvioida kuin vanhan saneerauksen, mutta Marttilan rakennuksen soveltuvuus täytyy nyt ensin tutkia”, Malmberg toteaa.

Marttilan koulun jatkokäyttöä varhaiskasvatukseen puoltaa se, että esimerkiksi pihat ovat valmiina.

Rakennus on lisäksi suojeltu. Kaupungin pitäisi todennäköisesti etsiä nykyisiin alakoulun tiloihin jotain käyttöä joka tapauksessa. Rakennuksen yläkerroksissa toimii Vammalan lukio.

Marttilan alakoulu on suunniteltu suljettavaksi ja nyt Sastamalan kaupunki selvittää, voisivatko tilat soveltua päiväkotikäyttöön. Koulurakennuksen yläkerroksissa toimii Vammalan lukio.

Pysyvä ratkaisu 1,5-2 vuoden päästä

Malmberg sanoo, että oli ratkaisu kumpi tahansa, pysyvän tilaratkaisun saaminen kestää 1,5-2 vuotta. Tänä aikana tarvitaan tilapäisratkaisuja, joita niitäkin nyt samanaikaisesti selvitetään.

Kaupunki on jo päättänyt nopeana ratkaisuna ottaa omalle hoidolleen Touhulan päiväkodin tilat ja toiminnan Marttilankadulla yksityisen toimijan lopettaessa tänä kesänä.

Myös kesällä 2021 suljettu Varilan ryhmäperhepäiväkoti otetaan uudelleen käyttöön. Jatkoaikaa saavat lisäksi Harjukadun ryhmäperhepäiväkoti ja Omenapuiston yksikkö.

Lue lisää: Varilan ryhmäperhepäiväkoti kiinni jo tulevana kesänä? – ”Syntyvyys on kehittynyt ennakoidusti”

Malmberg toteaa, että nämäkään väliaikaisratkaisut eivät ilmeisesti riitä. Tätä varten kaupunki miettii määräaikaisten siirtotilojen hankintaa tai selvittää, löytyykö jostain muita helposti käyttöön otettavia tiloja.

Kesällä 2022 suljetun Keskustan päiväkodin avaaminen uudelleen ei tule enää kyseeseen.

”Sen käyttöönotto ei ole mahdollista. Tavaroitakin on viety pois”, kertoo Malmberg purettavaksi suunnitellusta rakennuksesta.

Lue lisää: Kasvatusjohtaja rauhoittelee keskustan päiväkotiratkaisuja – Onko uuden sijaintia mietitty? ”Ei haastetta”

Kaupunginjohtaja korostaa, että nyt selvitetään keskustan alueen päivähoidon kokonaistarvetta. Toinen asia, jota on pohdittava tilaratkaisujen lisäksi, on varhaiskasvatuksen henkilökunnan saatavuus.

Sastamalan kaupunginvaltuusto keskusteli keskustan alueen päivähoidon tilanteesta seminaarissaan maanantaina. Kaupunginvaltuuston päätettäväksi asia tulee kesäkuussa, jolloin valtuuston on määrä tehdä periaatepäätös siitä, rakennetaanko keskustan alueella uutta päiväkotitilaa vai järjestetäänkö sitä Marttilan koululle.

Edit. 25.4. klo 13.43: Lisätty tieto, että Marttilan koulun yläkerroksissa toimii Vammalan lukio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos