Uudet lakkovaroitukset koskevat Sastamalassa muutamaa päiväkotia ja yhtä hoivakotia – Lakot kestäisivät 2-5 päivää

Sastamalassa yksityisiä päiväkoteja voi mennä kahden vuorokauden lakkoon 23. toukokuuta.

Ammattiliitot antoivat torstaina lakkovaroituksia, jotka koskevat yksityistä päivähoitoa ja yksityistä ympärivuorokautista palveluasumista.

Sastamalassa lakko koskisi Norlandian päiväkoteja ja Touhulaa. Nuupalankadulla toimii luonto- ja liikuntapäiväkoti Norlandia Kieppi ja Tyrväänkyläntiellä liikuntapäiväkoti Norlandia Konsti. Marttilankadulla toimii Touhula Sastamala.

Lakko yksityisissä päiväkodeissa kestäisi kaksi vuorokautta. Se alkaa tiistaina 23.5. kello 00.01 ja päättyy keskiviikkona 24.5. kello 23.59, jos sopua työriitaan ei synny aiemmin. Työnseisaus koskee työvuoroja, jotka alkavat tiistain 23.5. kello 00.01 ja keskiviikon 24.5. kello 23.59 välisenä aikana. Työnseisaus kestää päättyvän työvuoron loppuun.

Päiväkotien lakon piirissä on muissa kunnissa Pilke-, Verkanappulat-, Touhula- ja Norlandia-ketjuihin kuuluvia päiväkoteja.

Ammattiliitot Jyty, Pro, Talentia ja JHL ovat antaneet lakkovaroitukset.

Hoivakoteihin viiden päivän lakko

Samanaikaisesti yksityisten päiväkotien lakon kanssa alkaisi myös tiettyjä yksityisiä ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksiköitä koskeva viiden päivän lakko.

Sastamalassa lakon kohteeksi on ilmoitettu Karkun Voimarinteellä toimiva Pihlajalinnan hoivakoti Ikipihlaja Anne.

Lakko on ilmoitettu alkavaksi 23.5. kello 00.01 ja päättyväksi 27.5. kello 23.59.

Lakon piirissä on Suomessa yhteensä 26 Attendon, Esperin, Mehiläisen ja Pihlajalinnan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä.

Työnseisauksen ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat tehtävät, jotka vaativat jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa asiakkaan hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Ammattiliitto Tehy kertoo, että se on antanut yhdessä Superin ja Erton kanssa lakkovaroituksen viiden vuorokauden lakosta.

”Hyvinvointialueella on velvollisuus”

Super toteaa tiedotteessaan, että hyvinvointialueella on lakiin perustuva velvollisuus turvata asiakas- ja potilasturvallisuus, jos yksityinen työnantaja ei siihen pysty.

Hyvinvointialue voi esimerkiksi ottaa hoivakodin toiminnot haltuunsa, mikäli asiakas- ja potilasturvallisuus sitä edellyttää. Hyvinvointialue voi myös siirtää asiakkaat tarvittaessa omiin toimipisteisiinsä, Super kertoo.

Tavoitteena palkankorotukset

Lakkovaroitukset on annettu, koska ammattiliitot katsovat työsopimus­neuvotteluiden olevan jumissa. Talentia tiedottaa, että työehtosopimus­neuvottelut sakkaavat ja lakolla vaaditaan palkankorotuksia jo valmiiksi työvoimapulasta kärsivälle alalle.

”Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat jääneet jälkeen julkisesta sektorista. Työnantajan esittämillä korotuksilla palkkaero ei pienenisi, vaan päinvastoin entisestään kasvaisi. Samaan aikaan korkea inflaatio syö jo valmiiksi pienituloisten työntekijöiden ostovoimaa. Tätä emme voi hyväksyä”, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos