Tämän vuoden alusta alkaen Sastamalan kaupungin nettisivuilla on voinut tehdä ilmoituksen väärinkäytöksestä, myös nimettömänä.
Väärinkäytösepäily voi kohdistua esimerkiksi yksittäiseen viranhaltijaan, työntekijään tai luottamushenkilöön tai esimerkiksi kaupungin palveluiden tuottamiseen, hankintoihin, sopimuksiin tai päätöksentekoon.
Sastamalan kaupungin hallintojohtaja Tapio Rautava kertoo, että taustalla on vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos. Kanavan käyttöönotto perustuu EU:n Whistleblow-direktiiviin.
Laki velvoittaa kaikkia, sekä julkisen että yksityisen sektorin organisaatioita, jotka työllistävät 50 henkeä tai enemmän, järjestämään sisäisen whistleblowing- eli ilmoituskanavan.
Sastamalan kaupunki selvittää ilmoitusten perusteella mahdolliset väärinkäytökset, mikäli ne osoittautuvat aiheellisiksi. Käsittelijät voivat hylätä ilmoituksen, jos se on tehty vain vahingoittamistarkoituksessa tai saatavilla ei ole riittävästi tietoa, jotta lisätutkimus olisi mahdollinen.
”Ei meille ole tullut vielä yhtään ilmoitusta väärinkäytöksistä”, Rautava sanoo.
Mahdollisia tunkeilevia, luonteeltaan henkilökohtaisia tietoja, jotka koskevat muun muassa terveyttä tai poliittisia, seksuaalisia tai uskonnollisia käsityksiä, ei tutkita.
Rautava muistuttaa, että eettiseen kanavaan eivät kuulu kaupungille annettavat tavalliset asiakaspalautteet, vaan ne annetaan normaalisti netissä samalla palautelomakkeella kuin ennenkin.
Paljonko kaupungille tulee asiakaspalautteita nettilomakkeella?
”Jonkun verran. Etenkin talvella lumen auraus tuo palautetta. Muuten niitä on laidasta laitaan, vioista yleensä.
Tuleeko ikinä kiitosta?
”Joskus tulee kiitostakin.”