Ilolan vanhainkoti: Selvitysten mukaan rakennusten purkaminen on edullisin vaihtoehto

Pelkkä Ilolan kiinteistön ylläpito maksaa noin 80 000 euroa vuodessa.

Sastamala vastaa yhdessä Kokemäen kanssa Ilolan rakennuksista Kokemäen Kauvatsalla.

Näyttää siltä, että Ilolan vanhainkodin rakennukset saatetaan purkaa.

Kokemäen ja Sastamalan kaupunkien viranhaltijat ovat selvittäneet kevään aikana Ilolan tilannetta ja päätyneet siihen, että rakennusten purkuvaihtoehto on kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu, mikäli kiinteistölle ei löydy kevään kuluessa ostajaa toteuttamiskelpoisella toimintasuunnitelmalla.

Kokemäellä sijaitseva Ilolan kiinteistö on ollut myynnissä avoimella tarjouskilpailulla sekä Huutokaupat.com -sivustolla, mutta kiinteistölle ei ole löytynyt sellaista tarjousta tai ostajaa, jotta koko kiinteistö (rakennukset ja maa-alue) voitaisiin kokonaisuudessaan myydä.

Esperi Care on jo sulkenut tänä keväänä vanhusten hoivakodin Ilolassa ja asukkaat ovat muuttaneet Esperin muihin hoivakoteihin.

Vuokrasopimus on voimassa vuoden 2023 loppuun asti. Sen jälkeen ylläpitokustannuksista maksaa kuntayhtymä. Kustannukset (esimerkiksi lämmitys) ovat arviolta noin 80 000 euroa vuodessa.

Tyhjänä pitäminen ei ole järkevää, joten vaihtoehdoksi jää siten kiinteistöllä olevien rakennusten tai osan niistä purkaminen.

Taustaa

Puolet Ilolan vanhainkotialueen kiinteistöstä tuli Kiikoisten kuntaliitoksen myötä Sastamalan kaupungille. Toisen puolen omistaa Kokemäki.

Kuntayhtymä on vuokrannut kiinteistöä yksityisille vanhusten hoivapalveluyrityksille.

Kiikoisten kunta ylläpiti Ilolassa vanhainkotia vuodesta 1997 alkaen.

Ilolan vuoden 2022 ti­lin­pää­tök­ses­sä kuntayhtymän rakennusten arvo oli noin 278 000 euroa. Lisäksi kun­ta­yh­ty­mäl­lä oli rahavaroja noin 426 000 euroa. Velkaa ei ole.

Kuntayhtymä on saanut vuokratuloa noin 88 000 eu­roa vuonna 2022.

Lopullisen päätöksen kuntayhtymä Ilolan kiinteistön myynnistä tai rakennusten purkamisesta tekee kuntayhtymän kiinteistöhallitus, jossa on yksi edustaja sekä Sastamalasta että Kokemäeltä. Tämän jälkeen tulisi erikseen päätettäväksi kuntayhtymän purkaminen.

Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ehdottaa kaupunginhallitukselle, että Sastamala puoltaa Ilolan rakennusten tai osan niistä purkamista ja tarvittaessa myös koko kiinteistön luovuttamista osana purkukustannusten suoritusta rakennusten purkajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos