Onko lapsesi kulkupeli lainmukainen? – mopot ja kevyet ajoneuvot poliisin erikoisvalvonnassa viikonloppuna

Poliisi toivoo vanhempia tarkkailemaan lastensa menopelien lainmukaisuutta.

Poliisi valvoo viikonloppuna 19.–21.5.2023 koko maassa mopojen ja muiden kevyiden kaksi- , kolme- ja nelipyöräisten ajoneuvojen käyttöä ja kuntoa.

Poliisi valvoo viikonloppuna 19.–21. toukokuuta koko maassa mopojen ja muiden kevyiden kaksi- , kolme- ja nelipyöräisten ajoneuvojen käyttöä ja kuntoa. Valvontaa kohdistetaan kuljettajien kunnon ja ajokortin riittävyyden ohella ajoneuvojen kuntoon sekä liikennesääntöjen noudattamiseen.

”Nuorten liikenneturvallisuus on yksi keskeisistä poliisin liikenneturvallisuustyön kohteista. Viikonlopun valvonnalla pyrimme vaikuttamaan nuorten käyttämien ajoneuvojen ja liikkumistapojen turvallisuuteen”, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto kertoo.

Nuoret ovat ikäluokkansa kokoon nähden yliedustettuina liikennekuolemissa ja loukkaantuneissa. Mopoilla ajetuissa kolareissa aiheutuu vuosittain joitakin liikennekuolemia ja noin 300 loukkaantumista. Kun mukaan lasketaan mopoautojen ja moottoripyörien kolarit, loukkaantuneiden määrä nousee lähelle tuhatta vuodessa.

”Valvonnassa pyritään myös puuttumaan häiritsevään ajoon ja ajoneuvojen aiheuttamaan meluun asuinalueilla ilta-aikaan.”

Katajiston mukaan viime vuoden vastaavassa valvonnassa tarkastettiin toista tuhatta ajoneuvoa. Poliisi sai kiinni 11 rattijuoppoa ja tapasi 66 kuljettajaa, joilla ei ollut kuljettamaansa ajoneuvoon riittävää ajo-oikeutta. Kunnoltaan määräysten vastaisia ajopelejä tavattiin lähes 300.

Nuoren kuljettajan turvallisuuden vuoksi Katajisto neuvoo myös nuorten huoltajia tarkistamaan nuoren käyttämän ajoneuvon kunnon. Tehottomat jarrut, toimimattomat valot, moottorin voimakas ääni ja korkea kierrosluku sekä rekisteritunnuksen piilottelu viittaavat siihen, että laite on lainvastainen ja jopa vaarallinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos