Vammalan seurakuntatalosta musiikki- ja konserttitalo? – Lue, millaisia ehdotuksia yleisötilaisuudessa tuli

Yli sata ihmistä osallistui Sastamalan seurakunnan järjestämään keskustelutilaisuuteen, jonka pääaiheena oli Vammalan seurakuntatalo.

Vammalan seurakuntatalon kohtalo kiinnosti ihmisiä. Keskustelutilaisuudessa oli paikalla satakunta henkeä.

Maan tasalle ja uusi tilalle. Voidaanko tämä hyväksyä heti?” kysyi Markku Poutala Sastamalan seurakuntataloja koskevassa yleisötilaisuudessa maanantai-iltana.

Poutala ei ollut ainut, joka ehdotti Vammalan seurakuntatalon purkamista ja uuden rakentamista.

Heikki Aho oli samaa mieltä. ”Koko sairaskertomuksen kuulleena olen sitä mieltä, että kannattaa miettiä uuden rakentamista.”

Tähänastisista ehdotuksista poikkeavan esityksen teki Maiju Vuorenoja, jonka lähettämän viestin kirkkovaltuuston puheenjohtaja Salme Kuukka tilaisuudessa luki. Vuorenoja kysyi, voitaisiinko Vammalan seurakuntatalosta tehdä musiikki- ja konserttitalo. ”Löytyisikö seurakunnalle yhteistyökumppania, joka lähtisi tällaista toteuttamaan, samaa tapaan kuin kaupunki on toteuttanut Vexve-areenan? Riittäisikö rohkeutta ja rukousta?”

Matti Luukkanen ehdotti kirkkoherra Vesa Aurénille seurakunnan ja kaupungin yhteistaloa.

Matti Luukkanen puolestaan ehdotti seurakunnan ja kaupungin yhteistaloa. ”Kuntalainen ja seurakuntalainen ovat pitkälti sama henkilö. Eikö talokin voisi olla yhteinen?”

Sastamalan kirkkovaltuustossa 16 vuotta istunut ja sen puheenjohtajana pitkään toiminut Pertti Järvinen oli sitä mieltä, että seurakunnan tulee huolehtia arvorakennuksesta, jollainen Vammalan seurakuntatalo hänen mielestään on.

”Ongelma ovat alakerran sokkelit ja niitten puutteellinen vesieristys. Laitetaan nämä kuntoon. Vammalan seurakuntatalossa käy 20 000 ihmistä vuodessa. Kaupungin keskustassa on oltava seurakunnan päätoimintapaikka”, Järvinen sanoi.

Yhtenä ratkaisuna Järvinen ehdotti kirkkoherranviraston myyntiä ja sen toimintojen siirtämistä kunnostettavalle seurakuntatalolle.

Vesa Kulmala (oikealla) piti puheenvuoron yleisötilaisuudessa. Hänen mielestään seurakunnan pitää kunnostaa arvokas suojelukohde. Vieressä Simo Hellman.

Puheenvuoron käytti myös rakennusalan yrittäjä Vesa Kulmala, jonka edesmennyt täti Mirjam Kulmala on suunnitellut monia kirkollisia rakennuksia, mukaan lukien Vammalan seurakuntatalon ja Roismalan kappelin.

Vesa Kulmalan mielestä on seurakunnalta moraalitonta, ellei se kunnosta seurakuntatalon kaltaista suojelukohdetta. ”Kaikkia ei korjattaisi kerralla, vaan portaittain”, hän ehdotti.

Pitkän uran kirkkovaltuutettuna tehnyt Pertti Järvinen (oikealla) katsoo, että seurakunnalla on oltava keskustassa toimintapaikka jatkossakin. Hannu Peltonen toimi vastaavana mestarina Vammalan seurakuntatalon laajennuksessa vuosina 1998–1999.

Maire Villo ihmetteli, miten Vammalan seurakuntatalon on vain annettu olla. ”Onko rakennuksessa salaojia vai ei? Vesi viettää nyt rakennuksen seiniin päin, se pitäisi korjata hetimmiten.”

Huoli seurakunnan tulevaisuudessa on kaikkien sastamalalaisten yhteinen, sanoi Leena Palomäki. Hänen mielestään ei tarvita monumentteja, jotta seurakunta voi toimia.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Salme Kuukka (vasemmalla) on saanut seurakuntalaisilta paljon yhteydenottoja koskien Vammalan seurakuntataloa. Juttusilla Anja Luukkanen.

Seurakuntatalo väistötiloihin

Vammalan seurakuntatalo menee sisäilmaongelmien takia kiinni ja toiminta siirtyy kirkkoherra Vesa Aurénin mukaan väistötiloihin heti, kun sellaiset löytyvät.

Aulis Ylönen kysyi, mistä sopivat, seurakunnan toimintaan sopivan arvokkaat väistötilat löytyvät. Hänen mielestään sellaisia ei keskustassa ole.

Vammalan seurakuntatalosta käytiin maanantai-iltana vilkasta keskustelua. Paikalla seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa oli satakunta ihmistä.

”Suuri väkimäärä osoittaa sen, että seurakunnalla on merkitystä sastamalalaisten elämässä. Olen saanut tosi paljon yhteydenottoja Vammalan seurakuntatalosta ja kaikki ne ovat koskeneet sitä, että seurakuntatalo tarvitaan”, kertoi kirkkovaltuuston puheenjohtaja Salme Kuukka.

”Tärkeintä on, ettei väki nyt lähde kirkosta, koska jokainen lähtijä vähentää seurakunnan verotuloja.”

Markku Poutala (oikealla) kysyi seurakunnan kiinteistöpäälliköltä Kimmo Anttilalta, paljonko uuden seurakuntatalon rakentaminen maksaisi. Anttilan mukaan puhutaan useista miljoonista, ainakin 5–6 miljoonasta eurosta.

Pitkä korjauslista

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kimmo Anttila esitteli seurakuntatalojen pitkän korjauslistan kustannuksineen. ”Karua luettavaa”, hän totesi.

Vammalan seurakuntatalon sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään ja niistä on tehty useita selvityksiä. Vastikään seurakunta sai aluehallintoviraston päätöksen koskien tilojen tulevaa käyttöä.

”Avi ei kiellä eikä estä Vammalan seurakuntatalon käyttöä kesän aikana, mutta selvitys toimenpiteistä ja siitä, mitä seurakunta työnantajana aikoo tehdä sisäilman parantamiseksi, on tehtävä 17. syyskuuta mennessä”, sanoi kirkkoherra Aurén.

Ennusteiden valossa seurakunnan taloudellinen tarve pysyville vuosittaisille säästöille on vähintään 250 000 euroa. Aurén kysyi, mistä otetaan rahat kaikkien seitsemän seurakuntatalon, kirkkojen ja muiden seurakunnan omistamien kiinteistöjen kunnostuksiin ja ylläpitoon.

Pelkästään Vammalan seurakuntatalon peruskorjauksen hintalapuksi on arvioitu noin kolme miljoonaa euroa. Lisäksi muiden seurakuntatalojen korjaukset vaativat ainakin 2,5 miljoonaa euroa seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Kirkoista seurakunnan on lain velvoittamana pidettävä huolta. Aurén ei kaunistellut sanojaan: jos seurakuntataloja korjataan miljoonilla euroilla, ei rahaa riitä kirkkoihin välttämättömiin kunnostuksiin.

Tilannetta ei kirkkoherran mukaan korjata edes pankkilainalla. ”Laina olisi liian iso, eikä seurakunnan talous yksinkertaisesti kestäisi sitä.”

Sastamalan kaikki seurakuntatalot siirrettiin tänä keväänä jollain aikavälillä poistettavien kiinteistöjen salkkuun. Aurén korosti, että vielä mitään päätöksiä kiinteistöistä ei ole tehty.

Sastamalan seurakunnan jäsenmäärä putoaa 2000-luvun taitteesta vuoteen 2040 mennessä lähes puolella. Viimeisen parin kymmenen vuoden aikana jäsenmäärä on vähentynyt 26 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos