Ehdotus: Sairaanhoitajalla käynnistä voidaan jatkossa ottaa 12 euron kertamaksu Sastamalassa

Arkisto/Veli-Jukka Mustajärvi
Ehdotus: Sairaanhoitajalla käynnistä voidaan jatkossa ottaa 12 euron kertamaksu Sastamalassa
Mika Lampi

Sotesi ehdottaa terveyskeskuksen avohoidon sairaanhoitajan vastaanotoille 12,10 euron käyntimaksua.

Maksu perittäisiin enintään kolmelta käynniltä kalenterivuoden aikana ja se kerryttäisi maksukattoa.

Maksu perittäisiin 18 vuotta täyttäneen henkilön sairauden edellyttämästä hoidontarpeen arvioinnista, oireenmukaisesta hoidosta tai sairauden seurantaan liittyvästä käynnistä.

Jos hoitokäynti muuttuu lääkärikäynniksi, peritään vain lääkärin vastaanottomaksu.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee ehdotusta keskiviikkona 11. lokakuuta.

Sotesi arvioi, että sairaanhoitajan käyntimaksun käyttöönotolla voitaisiin saavuttaa vuodessa 100 000-150 000 euron maksutuotot.

Väestön ikääntymisen vuoksi menoissa on jatkuva kasvupaine. Vuoden 2017 talousarvio ylittyy ennusteen mukaan merkittävästi ja se asettaa paineet vuoden 2018 talousarviolle.

Nykyiseen talousarvioraamiin toimintaa ei ole mahdollista sovittaa ilman merkittäviä säästötoimenpiteitä ja toiminnan supistuksia.

Pirkanmaalla sairaanhoitajan käyntimaksu on laajasti käytössä terveyskeskuksissa. Käyntihinnat vaihtelevat 9,30 euron ja 12,10 euron välillä.

Sotesissa terveyskeskuksen sairaanhoitajan vastaanotolla oli vuonna 2016 noin 17 800 yli 18-vuotiaan asiakaskontaktia 8 200 eri asiakkaalla.

Yhä suurempi osa terveyskeskuksen asiakkaista käyttää ensisijaisesti sairaanhoitajan vastaanoton palveluita.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa ja -asetuksessa.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Kiikkalainen

    Haluaako Sastamala kasvaa ja kehittyä – jos haluaa, nämä päätökset ovat myrkkyä kaupungin asukasmäärän kasvuhaaveille. On turha kaavoittaa uusia asuntoalueita, jos ja kun peruselämiseen esim. perusterveydenhoitoon kuuluvat toimenpiteet ovat selvästi naapurikuntia kalliimpia, eikä tilannetta parantaisi yhtään, vaikka kuntaan tehtäisiin uimahalli. Meidän pienituloisten eläkeläisten on realististen vaihtoehtojen puuttuessa pakko jäädä tänne, mutta miten on hyvätuloisten asukkaiden suhteen – jos niitä täältä enää löytyy.

  • TtM sairaanhoidon opettaja

    Ennen maksuja pitää huolehtia näyttöön perustuvasta hoitotyöstä ja sen mahdollistamisesta. Sivusta seuranneena haavan hoitoa esimerkiksi kroonisen haavan hoidossa ei haavaa suhkutella ollenkaan, koska ei ole tiloja. Näin hoidot pitkittyvät. Kansallisissa Hoitosuosituksissa ja potilasohjeissa on selvät ohjeet. Nyt pitäisi ensin päivittää hoitomenetelmät käytäntöön ja seurata vaikuttavuutta. Hoidon lisäksi vanhus tarvitsee tehokasta ravitsemusohjausta oppaineen. Nyt hoidetaan vaan haavaa ja ohjataan miten kelläkin on tapana. Pitää olla standardit ja selkeys hommassa. Tehottomuus ja vaikuttamattomuus maksaa, ei hyvä hoito!!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio