Hanna Pihlajamäki

Vuosi sitten kuolleen urheilu- ja lentopallovaikuttajan Sauli "Pappa" Vainiomäen perintö elää.

Viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestetty miehen nimeä kantava juniorilentopallon muistoturnaus Pappa Junior Games onnistui hienosti, sai kiitosta osallistujilta ja toi Vexve Areenalle myös useita Pappan tunteneita ystäviä vuosien varrelta.

Yksi heistä oli 1990-luvulla VaLePassa pelannut ja liigajoukkuetta valmentanut Kai Mattila. Hän oli turnauksessa kannustamassa tyttärensä joukkuetta Ylöjärven Ryhtiä ja poikansa joukkuetta Rantaperkiön Iskua.

Kokenut liigavalmentaja muisteli Pappaa lämmöllä ja kertoi ammentaneensa suuren määrän lentopallo-opeistaan häneltä – vaikka on sittemmin kouluttautunut ammattivalmentajaksikin.

–Mistään en ole saanut sellaista tietomäärää kuin Pappalta. Hän opetti paljon juttuja ja yhdessä mietittiin tekniikoiden kehittämistä. Lentopalloliitto ei osannut käyttää hänen taitojaan, Mattila totesi.

Usein kaverukset kehittelivät pelisysteemejä yötä myöten. Eräskin matka liigavalmentajavuosilta Rovaniemelle on jäänyt Mattilan mieleen. VaLePa oli silloisella nuorella joukkueellaan runkosarjan 8. ja matkusti Rovaniemelle pelaamaan sarjan voittanutta Napapiirin Pallokettuja vastaan.

–Lähdettiin kymmeneltä illalla junalla Tampereelta ja havahduttiin viideltä aamulla siihen, että oli puhuttu koko matka lentopalloa.

"Ei kai me sentään mennä jäälle?"

Pappalla oli ihmeellinen taito valmentaa junioreita. Hänellä oli jääkiekkotausta, ja Mattila arvioi, että osan näistä opeista hän toi myös lentopallovalmennukseen.

–Joulutauolla vietiin kerran liigamiehet luistelemaan. Kysyin Pappalta, että ei kai me sentään mennä jäälle. Pappa meni, ja vaikka hänellä oli painoa, hän pyöritti ne nuoret pojat täysin.

–Lapset tykkäsivät Pappasta. Hän sai heidät kuuntelemaan. Se tuli huumorin kautta. Näitä valmentajia on harvassa.

"Pappa opetti poikani pelaamaan"

VaLePa-vuosien jälkeenkin Mattila ja Pappa tapasivat toisiaan – missäpä muualla kuin lentopallokentällä. Kun Mattila alkoi 4 vuotta sitten valmentaa Rantaperkiön Iskun poikajunioreita, Pappa valmensi saman ikäluokan poikia Sastamalassa.

Pappaa Mattila kiitti myös siitä, että hänen molemmat poikansa ovat oppineet pelaamaan lentopalloa. Vaikka miehen nykyisin 24-vuotias esikoinen Niko Mattila pelaakin liigatason koripalloa Nokialla, taitaa hän myös lentopallon.

1500 euroa Pappan muistorahastoon

Ensimmäinen Pappa Junior Games -muistoturnaus kerrytti Pappan muistorahastoa noin 1 500 eurolla. Muistorahaston puuhaihmiset jakavat rahastosta stipendejä junnuvalepalaisille keväällä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio