Hae työtä tai ryhdy yrittäjäksi, jos haluat säilyttää työttömyyskorvauksesi – Kaikkien työttömien pitää huomioida tämä 1. tammikuuta alkaen

Ensi vuoden alusta alkaen työttömyyskorvaus laskee, jos työtön ei käy töissä, ryhdy yrittäjäksi tai paranna te-toimiston palveluiden avulla mahdollisuuksiaan työllistyä.

Hannu Mänttäri
Hae työtä tai ryhdy yrittäjäksi, jos haluat säilyttää työttömyyskorvauksesi – Kaikkien työttömien pitää huomioida tämä 1. tammikuuta alkaen

Jos töiden tekeminen tai yrittäjäksi ryhtyminen ei ole vaihtoehto, työtön voi osallistua te-toimiston järjestämään toimintaan.

Sari Rautanen

Jos työtön haluaa jatkossa saada suurinta mahdollista työttömyyskorvausta, ensi vuoden alusta alkaen on ryhdyttävä toimenpiteisiin.

Eduskunta hyväksyi äänin 103–90 uuden työttömyysturvalain. Sen mukaan työttömyyskorvauksesta nipistetään 4,65 prosenttia, jos työtön ei pyri riittävän aktiivisesti takaisin työelämään.

Täysimääräistä peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavalle se tarkoittaa noin 32 euron pudotusta kuukaudessa eli 697 eurosta 664 euroon.

Myös ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen tehdään sama 4,65 prosentin vähennys. Keskimääräinen eli noin 1383 euron ansiopäiväraha pienenee siis 64 eurolla.

Kolmen kuukauden jakso

Käytännössä tapahtuu seuraavaa: Kunkin työttömän toimintaa seurataan 65 arkipäivän eli kolmen kuukauden jaksoissa. Jos aktiivisuutta tuona aikana löytyy riittävästi, työttömyysturva säilyy entisellä tasollaan. Tämän jälkeen alkaa uusi kolmen kuukauden seurantajakso.

Jos työtön ei ole aktiivinen lain määrittelemällä tavalla, työttömyysturvaa pienennetään seuraavan kolmen kuukauden ajaksi 4,65 prosentilla. Jos työtön aktivoituu näiden kolmen kuukauden aikana, tuki nostetaan jälleen entiselle tasolle. Jos ei, 4,65 prosentin vähennys säilyy.

18 tuntia riittää

Mikä sitten on riittävä osoitus aktiivisuudesta? Lain mukaan riittää, että tekee kolmen kuukauden aikana 18 tuntia palkkatyötä.

Tunnit voi kerätä esimerkiksi kolmena kuuden tunnin työvuorona tai halutessaan vaikkapa parin tunnin pätkinä. Arki- ja viikonlopputyöt käyvät kummatkin.

Toinen vaihtoehto on toimia yrittäjänä. Tällöin riittää, että saa ansiotuloa vähintään noin 241 euroa. Ensi vuoden alusta yrittäjyyttä voi kokeilla neljän kuukauden ajan menettämättä työttömyyskorvausta.

Te-toimiston toimintaa

Jos töiden tekeminen tai yrittäjäksi ryhtyminen ei ole vaihtoehto, voi osallistua te-toimiston järjestämään toimintaan. Riittäväksi aktiivisuudeksi katsotaan osallistuminen viitenä päivänä kolmen kuukauden aikana.

Te-toimistojen kautta voi hakeutua muun muassa työkokeiluun, työvoimakoulutukseen, kuntouttavaan työtoimintaan tai uravalmennuskurssille.

Pirkanmaan te-toimiston johtaja Riku Immonen sanoo, että te-toimisto pyrkii tarjoamaan toimintaa "rahkeidensa mukaan". Selvää on, että rahat eivät riitä järjestämään aktiivitoimia kaikille.

–Olemme joutuneet miettimään, tuleeko kysyntää niin, että emme pysty siihen vastaamaan. Jos kaikki haluavat aktiivitoimien kautta edistää asiaa, tarpeet voivat olla aika rajuja. Toki oletamme, että suurin osa asiakkaista työllistyy tai pystyy jollain muullakin tavalla homman hoitamaan.

Te-toimistot saavat ensi vuodeksi lisää rahaa palveluiden järjestämiseen. Pirkanmaalla summa on 1,4 miljoonaa euroa.

Ei riitä pelkästään

Aktiivisuusehdon täyttäminen ei tarkoita, että voisi lopettaa muun työnhaun. Työttömän pitää edelleen hakea te-toimiston ehdottamia työpaikkoja sekä osallistua haastatteluihin ja tarjottuun koulutukseen.

Kieltäytymisestä on samanlaiset seuraukset kuin nytkin eli työttömyyskorvauksen menetys 15–90 päivän ajalta.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Olen ilkeä ja en niin hyvätapaisesti kysyn tuosta yrittäjyydestä, mitä sillä tarkoitetaan? Mitä voi yrittää n.200€ edestä? onko esim seksityö sitä?

  • Nimetön

    Ainakin työvoimaviranomaiset työllistyvät tekemällä seurantaa. Tähän asti he eivät ole tehneet työllisyyden parantamiseksi juuri mitään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio