Kasvatusjohtajan ehdotus: Varilan kouluun isompi liikuntahalli - rakennettaisiin vasta uuden koulun jälkeen

Hanna Pihlajamäki
Kasvatusjohtajan ehdotus: Varilan kouluun isompi liikuntahalli - rakennettaisiin vasta uuden koulun jälkeen

Varilan uuteen kouluun on parempi tehdä isompi liikuntahalli. Tämä on kasvatusjohtaja Pekka Kareksen ehdotus ensi tiistaina kokoontuvalle sivistyslautakunnalle.

Suunnitelman mukaan iso liikuntahalli rakennettaisiin vasta uuden koulun valmistumisen jälkeen.

Virkamiesvalmistelun mukaan suuren liikuntahallin rakentamisella voidaan välttää tulevia investointitarpeita. Ison liikuntasalin tarve on tullut selkeästi esille keskusteluissa urheiluseurojen kanssa.

Valtiolta enintään 750 000 euroa, avustushakemus pitäisi jättää pikaisesti

Ison liikuntahallin rakentamiseen on mahdollisuus saada valtiolta avustus enintään 30 prosenttiin kustannuksista ja summa on enintään 750 000 euroa. Hyvin todennäköistä on, että pelkästään koulun tarpeisiin perustuvaan liikuntahalliin investointiavustusta ei myönnetä.

Ensimmäinen mahdollinen ajankohta avustukselle on vuosi 2019. Tämä edellyttäisi avustushakemuksen jättämistä pikaisesti vuoden 2018 alkupuolella.

Ison hallin rakentaminen alkaisi aikaisintaan keväällä 2019

Mikäli hanke saa avustuksen keväällä 2019, rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan toukokuussa 2019.

Tarkoituksenmukaiseksi on katsottu irrottaa liikuntahalli erilliseksi hankkeeksi ja hakea valtionavustus erilliselle liikuntahallikokonaisuudelle.

Pienempi halli tehtäisiin samalla kuin koulu

Mikäli liikuntahalli tehdään pienemmäksi eli 400 neliön kokoiseksi, rakennetaan liikuntahalli suoraan kouluhankkeen yhteydessä. Jos pieni halli tehtäisiin erillisurakkana, välilliset kustannukset olisivat suuremmat kuin hankkeen pilkkomisella saavutettava mahdollinen valtionavustus.

Ison hallin voisi jakaa kolmeen osaan

Ison liikuntahallin koko olisi noin 1150 neliömetriä ja se on suunniteltu jaettavaksi kolmeen osaan. Viralliset mitat täyttävä liikuntahalli mahdollistaisi eri liikuntalajien monipuolisen harjoittelu- ja kilpailutoiminnan, toiminnan laajentamisen ja monipuolistamisen sekä harrastetoiminnan kolmessa lohkossa samanaikaisesti.

Sastamalassa ainoastaan Vexve-areenan ja Sylvään koulun salit soveltuvat virallisten pelien järjestämiseen ja niiden ilta- ja viikonloppukäyttöaste on 100 prosenttia. Myös muilla liikuntapaikoilla on hyvä käyttöaste.

Esimerkiksi salibandyn, futsalin ja lentopallon viralliset olosuhdevaatimukset täyttyvät ainoastaan Vexve Areenassa.

Paikalliset urheiluseurat olisivat halukkaita järjestämään enemmän kotiturnauksia ja -pelejä, jos se olosuhteiden puolesta olisi mahdollista.

Varilan liikuntahallin viereisellä tontilla sijaitseva kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Aarnokodin asukkaiden olisi myös mahdollista hyödyntää isoa liikuntahallia ja se mahdollistaa paremmin myös muiden erityisryhmien liikunnan harrastamisen.

Kaupunginvaltuusto on varannut Varilan uuden koulun suunnitteluun ja rakentamiseen yhteensä 8,1 miljoonaa euroa vuosille 2017-2019.

Taloussuunnitelmien mukaan Varilan koulun liikuntatilojen rakentamisessa on varauduttu kahden miljoonan euron menoihin vuosina 2020-2022.


Kommentit (7)

 • Nimetön

  Ajeleppas Pekka iltaisin Vexvellä, aika hiljaista on.

 • Nimetön

  Yhtään uuden koulun seinää ei ole vielä pystyssä, joten toivoa ei saa menettää.
  Tehdään ihan toisin kuin nyt on kerrottu lehdissä rakennusprojektista, niin kaikki voittaa.
  Rakennetaan uusi koulu ja halli nyt rakeinteilla olevan Aarnokodin taakse Varilan pesäpallokentälle.
  Siellä on tilaa koululle, hallille, parkkipaikoille, jääkiekkokaukalolle, leikkipihoille jne.
  Jätetään Varilan vanha liikuntasali purkamatta, vaikka muu koulu jyrätään maantasalle.
  Salilla voisi olla vielä jokunen käyttövuosi jäljellä, iltojen harrastustoimintaan.
  Tehdään Varilan koulun nykyiselle kentälle uusi pesiskenttä pienin kustannuksin.
  Koska Varilan kuntorata lähtee nykyisen koulun nurkalta, rakennellaan puretun koulun tilalle vielä pieni nykyaikainen ulkokuntosali kaupunkilaisten käyttöön.
  Ehdotus on vapaasti käytettävissä ilman kalliita konsulttikuluja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio