Rengasratsia käynnissä Sastamalassa – Nyt mitataan urasyvyyksiä

JUKKA VUOKOLA
Rengasratsia käynnissä Sastamalassa – Nyt mitataan urasyvyyksiä

Renkaan urasyvyyden voi tarkistaa vaikkapa kahden euron kolikolla. Urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 milliä.

Tyrvään Sanomat

Tämän syksyn Rengasratsia 2018 -turvallisuuskampanja on alkanut.

Kampanjaviikon tavoitteena on tarkastaa tien päällä noin 10 000 rengassarjaa 40–50 paikkakunnalla.

Myös Sastamalassa autoja pysäytellään tien päällä tällä viikolla.

Poliisin valvontatyön ohella Autonrengasliitto jakaa rengastietoa ja kerää tutkimusaineistoa renkaiden syyskunnosta.

Rengasratsiat ovat luonteeltaan neuvontahenkisiä, mutta poliisi voi puuttua räikeimpiin laiminlyönteihin huomauttamalla tai sakottamalla.

Autonrengasliiton asiantuntijat tutkivat renkaiden kunnon sekä jakavat autoilijoille ilmaisia uramittareita. Muutamalla paikkakunnalla tarkastetaan urasyvyyksien ohella myös rengaspaineet ja rengastyyppi.

Kesärenkaiden kunto kohentunut

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet rengasturvallisuuden puolesta jo syksystä 1997 lähtien.

Vuosien varrella urasyvyyksiä on mitattu kaikkiaan lähes 200 000 henkilö- ja pakettiautosta.

Kesärenkaiden syyskunto on kohentunut seurannan aikana merkittävästi, mutta renkaiden kuntotuntemuksessa on edelleen pahoja puutteita.

Kesärenkaan suorituskyky sadekelillä heikkenee oleellisesti renkaan kulumisen myötä. Lain minimivaatimus kesärenkaille on 1,6 milliä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä.

Tarkkaile renkaiden kulumista

Kampanjapäällikkö Hannu Lintala Autonrengasliitosta arvelee, että monet ajavat renkaansa huomaamattaan kehnoon kuntoon.

–Viime syksyn tiedotuskampanjan tuloksista käy selville, että huonorenkaisista autoilijoista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa todellisen kunnon.

–Renkaiden kulumista pitäisi tarkkailla myös ajokauden aikana. Urasyvyyden tarkistaminen on helppoa kahden euron kolikolla, jonka ulkoreunus on leveydeltään neljä milliä.

Tarkasta renkaat hyvän sään aikana

Tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta kehottaa autoilijoita kiinnittämään huomiota renkaisiin ja ajo-olosuhteisiin.

–Renkaiden pidon heikentyminen voi yllättää varsinkin uraisilla teillä veden kertyessä uriin ja toisaalta myös hiljattain päällystetyillä teillä. Ennakointia on tarkastella renkaiden kuntoa hyvän sään aikana ja kaasujalan asentoa sateen sattuessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio