"Tilanne on surkea tällä hetkellä", sanoo avustajakoiria kouluttava Maria Aaltonen

Avustajakoiria valmistuu vain viitisen kappaletta vuodessa, jonossa on yli 70 ihmistä odottamassa. Maria Aaltonen tekee kaikkensa, että avustajakoiria saataisiin lisää.

Virpi Starkman
"Tilanne on surkea tällä hetkellä", sanoo avustajakoiria kouluttava Maria Aaltonen

Australianlabradoddle Haka on vasta 4 kuukautta, mutta osaa jo paljon erilaisia tehtäviä. Sitä kouluttaa Maria Aaltonen.

Virpi Starkman

Koira avaa oven, noutaa kaukosäätimen pöydältä, laittaa valot päälle ja vie pyykit pyykkikoneeseen. Kaupassa se nostelee ostokset kassahihnalle ja lopuksi lompakon tiskille. Koira nostaa makuulta ihmisen istumaan, auttaa pyörätuolin kynnyksen yli ja auttaa vaatteiden riisumisessa.

Koiralle voisi opettaa jopa sen, miten pyykkikasasta erotellaan valko- ja kirjopyykki.

Miten se on edes mahdollista?

– Avustajakoiratehtäviä eli niin sanottuja temppuja on itse asiassa helppo opettaa, mutta isompi työ on opettaa koira olemaan hallinnassa erilaisissa tilanteissa. Vaikka ympärillä tapahtuisi mitä, koiran huomio on oltava koko ajan sen omistajassa, sanoo avustajakoiria kouluttava Maria Aaltonen.

Avustajakoiria ei opeteta rangaistamalla, vaan palkitsemalla, tämä on Aaltosen mukaan kaiken a ja o.

Maria Aaltonen kouluttaa avustajakoiria, jotka työskentelevät liikuntarajoitteisten ihmisten apuna.

– Koirasta on ihmiselle todella iso apu. Voi olla niin, että ilman koiraa liikuntavammainen ei voi esimerkiksi lähteä yksin ulos, ja ilman koiraa hän on kaikessa toisen ihmisen avun varassa.

Avustajakoiralla on oikeus kulkea käyttäjänsä mukana missä tahansa, kuten ravintoloissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja sairaaloissa.

Avustajakoirien kouluttaminen oli Marian pitkäaikainen haave.

– Olen koulutukseltani lähihoitaja ja tein aikanaan lopputyöni opas-, avustaja- ja kuulokoirista.

Työ avustajakoirien kanssa alkoi toden teolla muutama vuosi sitten, kun Maria koulutti pennusta valmiin avustajakoiran ja lahjoitti sen invalidiliitolle.

– Tämä Onni-koira aloitti työuransa runsas vuosi sitten, ja työskentelee edelleen.

Virpi Starkman
Labradorinnoutaja Ässä on pian valmis avustajakoiran vaativaan tehtävään. Maria Aaltonen iloitsee, että joku tarvitseva saa siitä hyvän apulaisen ja kaverin.

Labradorinnoutaja Ässä on pian valmis avustajakoiran vaativaan tehtävään. Maria Aaltonen iloitsee, että joku tarvitseva saa siitä hyvän apulaisen ja kaverin.

Tällä hetkellä Maria Aaltosella on kotonaan kaksi koiraa, joista hän kouluttaa avustajakoiria: yhdeksän kuukauden ikäinen labradorinnoutaja Ässä ja neljän kuukauden ikäinen australianlabradoddle Haka.

– Ässä ja Haka ovat osa Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektia, jossa tuleva koirankäyttäjä osallistuu itse koirankoulutukseen saaden siihen tukea ja ohjeistusta. Tavallisesti avustajakoirat aloittavat varsinaisen työuransa noin 2-vuotiaana.

Avustajakoirille on tarkat laatuvaatimukset. Invalidiliitto testaa koirat ennen kuin ne "otetaan käyttöön".

– Koiran on oltava ihmisystävällinen, rohkea, se ei saa olla agressiivinen ja sen pitää tykätä työskennellä ihmisen kanssa. Niin, ja rauhoittumiskykyä on oltava, koska työ on paljon odottelua.

Avustajakoirista on kova pula. Niitä valmistuu vain viitisen kappaletta vuodessa koko Suomessa, kun jonossa avustajakoiraa odottaa jopa 70 ihmistä.

– Tilanne on surkea tällä hetkellä. On lottovoitto, jos onnistuu avustajakoiran saamaan.

– Sen takia Pirkanmaalla Eläinavustaja ry aloittelee nyt avustajakoirakoulua, jotta koiravajetta saataisiin tasattua.

Yhdistys aloittaa muun muassa kouluttajakoulutuksen, jossa opiskelijat saavat opiskelun ajaksi itselleen projektikoirat, joiden avulla he opiskelevat eläimen kouluttamista kouluttamalla koiria avustajakoiriksi.

Avustajakoiria on tällä hetkellä työssä noin 70.

Harrastuksesta on tullut Maria Aaltoselle työ. Hän on kouluttanut ja valmentanut koiria ja niiden ohjaajia omassa yrityksessään kymmenen vuotta. Omia koiria hänellä on kuusi. Niiden kanssa Maria kilpailee sekä agilityssa että tottelevaisuudessa.

– Meillä koko perhe harrastaa koirien kanssa. Eihän tästä hommasta muuten mitään tulisikaan.

Oletko kiinnostunut koirien kouluttamisesta?

Oletko kiinnostunut koirien kouluttamisesta? Pidätkö ihmisten ohjaamisesta ja opettamisesta? Haluatko oppia erilaisten asiakasryhmien kanssa toimimista? Onko sinulla hyvä paineensietokyky, oletko sosiaalinen ja joustava? Onko sinulla tarvetta kouluttaa itsellesi koira johonkin tehtävään?

Jos vastaat näihin kysymyksiin kyllä, voit hakeutua Avustajakoirakouluun.

Eläinavustaja ry käynnistää Pirkanmaalla avustajakoirakoulun koirankouluttajakoulutusta. Koulutuksessa ei vaadita aiempaa kokemusta koirien kanssa toimimisesta.

Koulutukseen osallistuva voi kouluttaa tarpeen mukaan koiran joko itselleen tai jollekin toiselle. Koulutuksessa koulutetaan muun muassa diabetes-, kuulo-, luku-, tuki-, terapia- ja etsintäkoiria.

Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus pitää projektikoira itsellään opiskelun ajan sekä sitoutua koiran kouluttamiseen. Projektikoirat ovat roduiltaan muun muassa labradorinnoutajia, kultaisianoutajia seka belgianpaimenkoiria.

Yhdistys on tuottoa tavoittelematon, jonka toimijat, sekä koirat että ihmiset, ovat koulutettuja ja testattuja tehtäviinsä.

Lähde: Eläinavustaja ry

Katso video, kun neljän kuukauden ikäinen australianlabradoddle Haka napsauttaa valokatkaisijasta "valot päälle". Sitä kouluttaa Maria Aaltonen.

 

Maria Aaltonen

Omistaa ProCanis-nimisen koirankoulutusta tarjoavan yrityksen.

Kouluttaa ja valmentaa koiria ja niiden omistajia/ohjaajia mm. arkitottelevaisuudessa, agilityssä, tottelevaisuudessa (TOKO).

Kouluttaa avustajakoiria erilaisiin avustustehtäviin.

Valmentaa avustajakoirien ohjaajia.

Asuu Mouhijärvellä.

Perheeseen kuuluvat 11-vuotias tytär, mies sekä 5 omaa koiraa ja kaksi koulutuksessa olevaa avustajakoiraoppilasta.

Mukana avustajakoirayhdistyksessä sekä eläinavustaja ry:ssä.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Todella hienoa ja arvokasta työtä. Eikä mitään helppoa!

  • Nimetön

    Meillä oli kerran kani, joka osasi nuo samat temput; lisäksi se kävi kerran viikossa viinakaupassa. Eräällä tällaisella reissulla se joutui ketun saaliiksi.
    Kettu söi kanin, mutta viinat se jätti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio