Yli 500 nimeä punaisten muistomerkkeihin – "Rikas ja raskas vuosi"

Punaisten muistomerkkihankkeesta tuli odotettua laajempi suururakka.

Virpi Starkman
Yli 500 nimeä punaisten muistomerkkeihin – "Rikas ja raskas vuosi"

Punaisten muistomerkki pystytetään Tyrvään kirkkomaalle lähelle pääsisäänkäynnin porttia. Kaksi metriä korkea muistomerkki tulee Maija-Liisa Tenhusen, Heljä Leppäniemen ja Päivi Mäki-Kerttulan takana näkyvän kuusen paikalle.

Virpi Starkman

Kyyneleitä on vaikea pidätellä, sanoo Maija-Liisa Tenhunen ja pyyhkii nenäliinalla silmäkulmaansa.

Suomen sisällissota sata vuotta sitten nostaa edelleen vahvoja tunteita.

–Meillä kotona niistä asioista ei puhuttu, mutta nyt olen kirjoittanut omia tuntemuksiani ja ajatuksiani paperille, Tenhunen kertoo.

Sastamalassa viime syksynä käynnistynyt punaisten muistomerkkihanke on edennyt loppusuoralle.

Hankkeessa on kerätty sodassa kuolleiden punaisten nimet talteen. Vainajien nimet kaiverretaan metallilaattoihin, jotka kiinnitetään punaisten muistomerkkeihin eri puolilla Sastamalaa.

Työryhmän puuhanaiset Heljä Leppäniemi ja Maija-Liisa Tenhunen ovat käyneet läpi satoja tarinoita vuoden 1918 tapahtumista.

–Raskas, mutta hieno kokemus, Tenhunen toteaa.

Leppäniemi muistuttaa, että punaisia ja valkoisia on ollut kaikissa suvuissa. Osa sodassa kaatuneista on haudattu nimettömänä. Nyt näidenkin vainajien nimet tulevat näkyviin muistopaaseihin.

–Kaikki ansaitsevat ihmisarvoisen kohtelun, jota ei tähän asti ole ollut. He ovat olleet kastettuja, kirkkoon kuuluvia ihmisiä, Leppäniemi sanoo.

Punaisten muistomerkkeihin kiinnitetään yli 500 sodassa kuolleen vainajan nimi.

–Juuret ja historian tapahtumat velvoittavat tekemään tämän ison työn.

Uusi muistomerkki Tyrvään kirkolle

Tyrvään kirkolla ei ole punaisten muistomerkkiä, mutta nyt sellainen sinne hankitaan. Muistomerkkiin tulee yli 200 vainajan nimi.

Tyrvään kirkolle tulevan uuden muistomerkin on suunnitellut hankkeen työryhmä ja sen toteuttavat Saskyn kivialan opiskelijat. Sastamalalaisen taiteilijan Maija-Liisa Tenhusen käsialaa on muistomerkkiin tuleva rauhankyyhkynen.

–Se kuvastaa toivoa ja tulevaisuutta, taiteilija sanoo.

Muistomerkki on kaksi metriä korkea ja 120 senttimetriä leveä. Se sijoitetaan lähelle Tyrvään kirkon pääsisäänkäynnin porttia.

Roismalan hautausmaalla on punaisten yhteishauta. Näidenkin vainajien nimet kaiverretaan Tyrvään kirkon muistomerkkiin. Yhteishautaan on haudattu noin 200 vainajaa.

Karkun, Kiikan, Kiikoisten ja Suodenniemen muistomerkit saavat nimilaatat samoin kuin on tehty Mouhijärvellä ja Keikyässä jo aiemmin. Kiikan muistomerkkiin tulee lisäkivi, koska nimiä on niin paljon.

–Nimiä on nyt 527. Kaikkiaan Sastamalan seudulla sodan uhreja oli yli tuhat. Vuoden 1918 sota on ollut tällä seudulla rankka kokemus, Leppäniemi toteaa.

Muistomerkit kunnostetaan ja siistitään

Nimienkeruun lisäksi hankkeeseen kuuluu punaisten muistomerkkien kunnostaminen ja siistiminen Sastamalassa. Työ tehdään maakuntamuseon ohjeiden mukaan.

Muistomerkkihankkeen kustannusarvio on noin 20 000 euroa.

Sastamalan sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö ja Sastamalan Vasemmistoliitto toteuttavat muistomerkkihankkeen yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon, Sastamalan kaupungin ja Sastamalan seurakunnan kanssa.

Ei synkistelyn juhlaa

Punaisten muistomerkki paljastetaan Tyrvään kirkolla 9. syyskuuta. Merkin julkistamista edeltää vainajien siunaaminen kirkossa.

Muistomerkin julkistaa kirkkoherra Ari Paavilainen.

–Esitin jo vuonna 2012, että Tyrvään kirkolle tulisi saada punaisten muistomerkki ja siihen vainajien nimet samalla tavalla, kuin on tehty esimerkiksi Mouhijärvellä, Paavilainen sanoo.

–Hienoa, että hanke nyt toteutuu.

Muistomerkin julkistamistilaisuudesta ei ole tarkoitus tehdä synkistelyn eikä liioin ilon juhlaa.

–Lämminhenkinen juhla, johon kaikki sastamalalaiset ovat tervetulleita, sanoo Sastamalan kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Päivi Mäki-Kerttula.

–Onneksi Suomi on rakennettu nyt tähän malliin, jotta meidän lapsillamme asiat ovat paremmin. Suomi taisteli yhtenäisenä pian sisällissodan jälkeen – se tapahtui uskomattoman nopeasti, lisää Leppäniemi.

Uutiseen korjattu 11.8. oikea luku Tyrvään kirkon uuteen muistomerkkiin tulevien vainajien määrästä.

1918 Ei koskaan enää – muistomerkin julkistaminen Tyrvään kirkolla 9.9. Tilaisuus alkaa jumalanpalveluksella ja vainajien siunaamisella Tyrvään kirkossa klo 10. Keittolounas Vammalan lukiolla klo 12. Ruokailu on maksuton ja avoin kaikille. Ruokailuun ilmoittautumiset 30.8. mennessä vastaanotto@sastamala.fi tai puh. 0406372443. Muistojuhla lukion salissa klo 14. Juhlapuheen pitää kansanedustaja Ilkka Kantola ja omaisten puheenvuoron Osmo Ojansivu. Juhlan juontaa rovasti Kari Koivu.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Vaikka olenkin mökin eläjän pentu, on mieli hyvä ja tasapainoinen, kun evät vanhemmat, eivätkä sukulaiset osallistuneet vapaussotaan kummallakaan puolella.
    Ei ole kaapissa luurankoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio